”Vodič za proizvodnju i preradu malih količina hrane biljnog porekla“, edicije Ministarstva poljoprivrede, namenjen je sektoru proizvodnje i prerade hrane biljnog porekla na gazdinstvu i u objektima malog kapaciteta. U vodiču su data detaljna uputstva za primenu ”fleksibilnih“ pravila opšte higijene hrane
Kako se navodi u predgovoru, sadržaj Vodiča pruža smernice za dobru proizvođačku i higijensku praksu kako bi se dobili proizvodi visokog kvaliteta i bezbednosti, proizvedeni u malim serijama i najčešće uz primenu tradicionalnih metoda, recepata i znanja. Najčešće to su prerađevine od voća (marmelade, džemovi, sokovi..) i povrća (ajvari, pindžuri, marinirano ili biološki konzervisano povrće), zatim pekarski proizvodi i testenine, namazi, sušeni ili marinirani šumski plodovi, bilje i raličiti prerađeni proizvodi sa gazdinstava i malih farmi.
Pravilima definisanim u propisima, a razrađenim u ovom Vodiču, čuva se gastronomsko bogatstvo i nasleđe i podržava prihodovanje seoskih gazdinstava kroz diverzifikaciju i dodavanje vrednosti osnovnoj sirovini.
Sadržaj i dizajn Vodiča deo su sistemske podrške Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), uspostavljanju efikasnijeg proizvodnog i vrednosnog lanca proizvodnje hrane u Republici Srbiji i unapređenju kvaliteta i bezbednosti u sektoru proizvodnje i prerade hrane biljnog porekla.
Vodič je pripremio autorski tim Centra za ruralni razvoj i poljoprivredu ”Agrikultura“ uz stručnu saglasnost i podršku Ministarstva poljoprivrede.
Kompletan vodič možete pogledati ovde.