Farmer Erik Stenink iz Holandije iz znatiželje je počeo da proizvodi sir napravljen od mleka svinje. Zanimalo ga je, kako kaže, kako će to proći kod kupaca. Proces je vrlo komplikovan i zahteva veliku pažnju i strpljenje, pa je za sad uspeo da proizvede tek pola kilograma sira.
Pola je prodao anonimnom kupcu prošle sedmice, a novac je donirao ustanovi za borbu protiv raka kod dece. Drugu polovinu je ostavio na farmi za degustaciju.
– To je proizvod koji nikada niko nije napravio i puno ljudi je jako zainteresovano za to. Tek nedavno smo krenuli s mužnjom krmača i vrlo smo zadovoljni. To je veliki posao, ali ako su ljudi spremni da plate 2.000 EUR za kilogram, primićemo narudžbu i napraviti sir – rekao je Erik Stenink.
Prvi pokušaj pravljenja sira na njegovoj farmi bio je neuspešan. Lokalni proizvođač sira, koji im je pomagao, proveo je sate i sate proučavajući kako dobiti sir od svinjskog mleka.
– Svinje, naravno, proizvode manje mleka od krave tako da svaka dva sata imaju mleka na 30 sekundi pa treba biti brz. Nas četvoro u isto vreme sakuplja mleko u šoljice za kafu. Svaki put dobijemo 100 mililitara. Za skoro kilogram sira potrebno je nešto više od deset litara mleka, a to je najmanje 40 sati napornog rada – nastavlja Erik.
Sir su na njegovoj “Piggy’s Palace” farmi došli da degustiraju i predstavnici najpopularnije trgovine sirom u Holandiji. Rekli su da teksturom malo podseća na kredu, da je zrnast, pomalo slan i mlečan, a na jeziku brzo nestaje.
Vlasnik farme ponosan je na svoj sir jer je jedinstven. Ne veruje da će biti veliki hit, ali, dodaje, da se nikad ne zna. Smatra da je to pomalo fensi proizvod i da će zato možda mnoge zainteresovati.