Smederevo je počastvovano smederevkom, poznatom domaćom autohtonom sortom koja se nekada odavde izvozila po svetu. Danas je malo ove vinske sorte grožđa i vina od kojeg se ono pravi
– PK Godomin imao je svojevremeno više od 1.000 hektara pod vinovom lozom, a godišnje se proizvodilo čak 20.000 tona smederevke. Pamtim i rekord u podrumu. Za 24 sata prerađeno je, verovali ili ne, 127 vagona grožđa. Da svi razumeju, to je više od milion i dve stotine kilograma u danu – priseća se Dobrica Marković, nekadašnji direktor podruma i vinograda Godomina.
Kada je propao Godomin, manji proizvođači izgubili su jakog partnera sa velikim preradnim kapacitetom. Kupci su sve više tražili vina od uvoznih, skupljih grožđa. Mnogi su iskrčili vinograde i posadili voće koje se bolje plaćalo. Koliko je smederevke preživelo, teško je utvrditi.
– Od 2.500 hektara pod vinogradima, danas imamo jedva 800 hektara. Smederevka se gaji na skromnih 200 hektara. Dominantne su konzumne sorte, one koje idu u upotrebu u svežem stanju – kaže inženjer voćarstva i vinogradarstva Boban Marković iz Poljoprivredne stručne službe u Kolarima.
Do pre desetak godina, ovdašnju smederevku mogli ste naći jedino kao muzejski primerak – na policama Zavoda za poljoprivredu, gde i danas čuvaju boce iz prošlog milenijuma.
Bilo je godina kada su lokalni vinari, umesto u rodnom gradu, smederevku nabavljali u drugim gradovima kako bi napravili vino.
Stidljiv povratak u rodni kraj
U poslednjoj deceniji, stidljivo ali istrajno, ova sorta vraća se u rodni kraj. Među prvima to je učinio Dragan Vasić iz vinarije Janko, i to je jedno vreme bila jedina ovdašnja smederevka koja se pravi i prodaje pod tim imenom.
Danas smederevku prave i u vinariji Plavinac – fabrici ukusa, mirisa i boja. Ima je u nekoliko manjih podruma, kao što su Ilić i Gitarić. Neki je samo za svoju dušu i prijatelje prave po tradicionalnoj recepturi.
Vina od smederevke su prijatnog i osvežavajućeg ukusa, a dobra su i kada se kupažiraju sa kvalitetnim vinima, kao što čine u vinariji Jeremić.
– Iz želje da jedinstvenu sortu po mestu rođenja, smederevku, podignemo na viši nivo, spojili smo je sa plemenitom sortom sovinjon blank, i tako dobili jedan vinski duet – kažu u vinariji Saše Jeremića.
Za bekrije, melem za dušu je ‘ladan špricer, a pričaju da je najbolji upravo sa čuvenom smederevkom. Zahvaljujući zaljubljenicima u vino koji su rešili da Smederevu vrate ono što je izrodilo, melema ima i ovih, posebno prazničnih dana. Za dušu i za lek. Nazdravlje.