Društvena odgovornost nije samo dobra za posao, već i za pojedinca. Upravo su objavljene nove međunarodne smernice za poljoprivredno-prehrambeni sektor
Od okončanja gladi i gojaznosti do zaštite naših prirodnih resursa, prehrambena i poljoprivredna industrija imaju ogromnu ulogu u održivom razvoju našeg sveta. ISO 26000 je međunarodni referentni dokument za društvenu odgovornost, koji pruža smernice o najboljoj praksi kako bi se organizacijama moglo pomoći na etički i transparentan način koji direktno doprinosi održivom razvoju.
ISO/TS 26030, Društvena odgovornost i održivi razvoj – Smernice za korišćenje ISO 26000:2010 u lancu ishrane, daje smernice o tome kako organizacija u lancu proizvodnje hrane može doprineti održivom razvoju, uzimajući u obzir sve lokalne zakone, propise i očekivanja zainteresovanih strana. To će pomoći organizacijama kao što su prehrambene kompanije, farme, zadruge, prerađivači i trgovci, bez obzira na njihovu veličinu ili lokaciju, da naprave spisak aktivnosti koje će ih dovesti do društveno odgovornijeg ponašanja.
Sandrin Espeilak, menadžerka tehničkog odbora ISO koji je razvio smernice, ističe da sve veći zahtevi potrošača za društveno odgovornim praksama na svakom koraku lanca proizvodnje hrane stvaraju potrebu za međunarodno dogovorenim sistemima i procesima.
”Prehrambeni i poljoprivredni sektor imaju značajan uticaj na naš svet i naše blagostanje. Upotreba ISO/TS 26030 stoga neće samo poboljšati društvenu odgovornost i održivost u prehrambenoj industriji, već će imati pozitivan uticaj na društvo u celini. Takođe ove smernice pomažu organizacijama da doprinesu mnogim od 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija“, rekla je ona.
To je pojačano učešćem Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u izradi dokumenta.
Pored toga, ova ISO tehnička specifikacija pomoći će usklađivanju različitih pristupa održivosti u sektoru na međunarodnom nivou, pružajući korisnicima konkurentnu prednost.
ISO/TS 26030 je primena standarda ISO 26000 u prehrambenom sektoru, Smernice o društvenoj odgovornosti, vodeći ISO standard za društvenu odgovornost. Razvio ga je ISO tehnički komitet ISO/TC 34, Prehrambeni proizvodi, čiji sekretarijat drži AFNOR, član ISO-a za Francusku.