Prvi održivi proizvodi iz programa “Podrži da se održi” koji je pokrenula kompanija “Delhaize Serbia”, postali su deo ponude 19 odabranih “Maxi” i “Tempo” objekata u Beogradu. Sezonu održivih i lokalno gajenih proizvoda otvorili su paradajz, tikvice, peršun, šargarepa, čeri paradajz i paprika. U narednom periodu očekuje se i rod prvih održivih jabuka, krušaka, krastavaca, paškanata, keleraba, krompira, saopšteno je iz kompanije.
Voće i povrće koje je uzgajano na održiv način u Srbiji rezultat je programa edukacije proizvođača “Podrži da se održi”, koji je kompanija “Delhaize Serbia” pokrenula sa ciljem uvođenja dobre poljoprivredne prakse i sertifikacije proizvođača do 2020. godine. U program “Podrži da se održi” uključeno je deset gazdinstava iz cele Srbije koji će upravljanjem i kontrolisanjem svih segmenata proizvodnje, štiteći prirodu, proizvesti zdrav proizvod za potrošače “Maxi”-ja i “Tempa”.
Proizvođači uključeni u program bili su u obavezi da pribave analize, ateste i potvrde o biološkoj i hemijskoj ispravnosti zemljišta, vode, pesticida i drugih elemenata koji će doprineti održivoj proizvodnji voća i povrća.
– Program “Podrži da se održi” pokrenut je sa ciljem da našim potrošačima pružimo zdraviji proizvod, kontrolisanog porekla i kvaliteta, kao i da manjim i većim gazdinstvima, proizvođačima iz Srbije i njihovim lokalnim zajednicama obezbedimo ekonomski razvoj kroz osigurani plasman robe – istakla je Martina Petrović, menadžerka za odnose sa javnošću “Delhaize Serbia”.
Nakon edukacije i prvog roda sa gazdinstava koja su deo programa, održivo voće i povrće iz Srbije su postali deo ponude odabranih “Maxi” i “Tempo” prodavnica koje posluju u sastavu “Delhaize Serbia”. Svi proizvodi su vidno obeleženi na mestu prodaje, a pored geografskog prikaza porekla voća i povrća i informacija o gazdinstvu-proizvođaču, potrošače će o benefitima ovih organski uzgajanih proizvoda edukovati studenti Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Takođe, na mestu prodaje biće postavljeni materijali koji će potrošačima pružiti dodatne informacije o proizvodima i procesu proizvodnje.
ekapija