Iako je kalendarski počeo da teče optimalni rok za setvu prolećnih kultura, vreme poslednjih dana ne dozvoljava poljoprivrednicima da uđu u njive i obave najvažniji posao za ovo doba godine. Kiše, niske temperature i mrazevi odložili su setvu kukuruza i suncokreta
Stručnjaci se slažu da su trenutne vremenske prilike praktično onemogućile ekstremno rane i rane rokove setve kukuruza. Ipak, veruju da će traktori i sejalice, bar na kvalitetnijim zemljištima narednih dana ući u njive.
“Na težim zemljištima i plavljenim terenima setva će kasniti. Moramo imati na umu da je kukuruz toploljubiva biljna vrsta i treba strpljivo sačekati da se temperatura setvenog sloja zemljišta ustali na minimalno desetak stepeni. Isto tako treba povesti računa da se prevlažena zemljišta dovoljno prosuše kako bi se mogla obaviti kvalitetna predsetvena priprema koja je veoma važan preduslov za preciznu setvu, a koja ima veliki uticaj na nicanje i klijanje kukuruza”, kaže za RTS dr Željko Kaitović sa Instituta za kukuruz Zemun polje.
Smatra da je domaće tržište odlično snabdeveno hibridima kukuruza svih FAO grupa zrenja. “To je značajan potencijal i to omogućava pravilan izbor hibrida kako njegovoj nameni gajenja, tako i uslovima. U tom smislu i svako kašnjenje setve se može rešiti izborom ranostasnijih hibrida do FAO grupe zrenja 200, 300, 400 u zavisnosti od dužine kašnjenja”, objašnjava Kaitović.
Kukuruz će i ove godine u setvenoj strukturi zauzeti najveće površine u Srbiji. Ipak, stručnjaci veruju da će ovim usevom biti zasejano manje hektara nego prošle godine.
“Struktura setve najviše zavisi od toga kako je pojedina biljna kultura dala prinos u prošloj godini. Mi smo prošle godine imali dobar prinos pšenice. Tu mislim na hektarski prinos, iako je bilo manje posejane pšenice, nekih 550.000 hektara. Taj dobar prinos je uticao da se ove godine povećaju površine pod pšenicom i ona je zauzela oko 600.000 hektara. Gotovo sam siguran da će poljoprivrednici smanjiti površine pod kukuruzom i sojom, koji su najlošije podneli uslove suše i nedostatke vlage”, objašnjava Žarko Galetin, agroekonomski analitičar.
Najvažniji savet stručnjaka proizvođačima za ovo proleće je da imaju dovoljno strpljenja. Da sačekaju da se stvore uslovi kako bi se predsetvena priprema dobro odradila i kako bi se zemljište dovoljno zagrejalo da se u njega položi seme. Jedino tako mogu da očekuju dobro klijanje i nicanje.