Bezmalo 50.000 posetilaca bili su u prilici da na 17. Futuškoj kupusijadi, održanoj u subotu u Futogu, kupe kilogram futoškog kupusa u glavici za 40 dinara. Hibridni je ima nižu cenu, 25 dinara. Kao i svake godine, ponudu kupusa i jela od kupusa upotpunjena je originalnim proizvodima kao što su leskovački ajvar, fruškogorski lipov i homoljski med, svrljiški belmuž, petrovački kulen i mnogi drugi.
U okviru Kupusijade održano je i predstavljanje tradicionalnih proizvoda Srbije pod nazivom “Terra Madre Futog”, kao aktivnost pokreta Slow Food Futog i Saveza “Original Srbija”. Stručni skup održan je u restoranu “Marina”, a na njemu su govorili predsednik “Slow Food Serbia” Bjađo Karano, iz “Kuće čuvarkuće” Vukašin Tanurdžić a iz “Asocijacije poljoprivrednika” Miroslav Kiš. Priliku da predstave svoja udruženja i proizvode imali su i svi drugi učesnici događaja Terra Madre Futog.
Objedinjavanje lokalnih i autohtonih proizvoda sa geografskim poreklom pod zajedničkim imenom “Original Srbija” pokazao se kao potreba da bi ti proizvodi na domaćem i svetskom tržištu postigli veću cenu. Bjađo Karano je istakao da kupci hoće da plate veću cenu za takve proizvode. To potkrepljuje i činjenica da je na sajmu Terra Madre u Torinu fruškogorski lipov med prodavan po ceni 24 evra po kilogramu, dok su kupci za 300 grama leskovačkog ajvara plaćali osam evra.
Mali poljoprivrednici kao promoteri lokalnog razvoja
Mali poljoprivredni proizvođači kao čuvari biodiverziteta i promoteri lokalnog razvoja opstanak mogu da obezbede kroz povezivanje i brendiranje njihovih proizvoda. Za očekivati je, da uskoro prehrambeni proizvodi sa geografskim poreklom budu ponuđeni u trgovinskim lancima kroz pakovanje nazvano “Original Srbija”. Novi proizvođači originalnih prehrambenih proizvoda u poboljšanju njihovog kvaliteta i asortimana kao i do sada mogu da očekuju pomoć Instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada.
Uz proizvode futoškog kupusa na Kupusijadi i tradicionalnih proizvoda srpskog sela ponudu su upotpunili i svadbarski kupus iz Mrčajevaca, paprika babura iz Gložana, Gorski sir iz Jazka kao i vina iz Banoštora, vrbički beli luk, rakija od duda, mesne prerađevine od mangulice, banatska štrudla s makom.
Najveću glavicu kupusa mase 6,015 kilograma, prikazanu na 17. Futuškoj kupusijadi proizveo je Milan Perać. Najbolji u kulinarskim sposobnostima, a u pripremi jela od kupusa pokazala se ekipa Janjana.
Više na agroklub.rs