U Šapcu je otvorena prva organska pijaca u prostoru gradske Tržnice. U ovom gradu ubuduće će, pored tradicionalnog godišnjeg sajma, biti organizovani i stručni seminari o organskoj proizvodnji
Posle organizovana dva Sajma organske hrane i u gradskoj Skupštini usvojene deklaracije o toj proizvodnji, u Šapcu je otvorena pijaca na kojoj se može kupiti voće i povrće koje je proizvedeno na ekološki čistom zemljištu bez upotrebe hemijskih sredstava. Na organskoj pijaci za sada će izlagati samo poljoprivrednici iz okoline Šapca, jer Mačva i Pocerina, trenutno nemaju sertifikovane proizvođače.
Nada Letić je iz Čeneja došla u Šabac da proda svoje proizvode, ali i da savet svakom potencijalnom proizvođaču. Njena porodica obrađuje dva hektara, a organskom proizvodnjom bavi se sedam godina. “Prednost je što znate šta jedete, znate šta ste koristili, da li ste koristili, koliko je to zemljište čisto bez upotrebe pesticida”, kaže ona.
Kilogram paradajza na šabačkim pijacama je 90 dinara, a na organskoj 200 dinara.
Pijaca – motiv za nove proizvođače
Tezge sa organskim proizvodima u šabačkoj Tržnici su odvojene od ostalih, a na svakoj od njih je i sertifikat. Grad i Komunalno preduzeće obezbedili su prostor za koji proizvođači neće plaćati godišnji zakup i dnevnu taksu.
“Dobijaju jednu novu lokaciju, jedno novo tržište i nadam se da će to zaživeti i u narednim godinama”, kaže Snežana Đokić, direktorka JKP “Stari grad”.
Pijaca je i dodatni motiv za nove proizvođače, a Pokret Zelenih iniciraće i izdvajanje subvencija za troškove sertifikacije i nabavku semenskog materijala. U Šapcu će pored tradicionalnog godišnjeg sajma biti organizovani i stručni seminari o organskoj proizvodnji.
“Naš cilj je da promovišemo zdrav način ishrane koja štiti životnu sredinu od zagađenja, a omogućava i revitalizaciju sela”, napominje Dejan Pavlović iz šabačkog Pokreta Zelenih.