Oznaku ”Srpski kvalitet“ dobilo je osam srpskih proizvoda iz mesne i prerađivačke industrije, a u narednih nekoliko nedelja ovi proizvodi će se naći na rafovima svih trgovačkih lanaca i malih prodavnica u Srbiji. Proizvodi koji nose ovaj logo, potpuno su srpski proizvod i od sirovina koje su poreklom iz Srbije
Oznaku ”Srpski kvalitet“ dobilo je danas osam srpskih proizvoda iz mesne i prerađivačke industrije, a u narednih nekoliko nedelja ovi proizvodi će se naći na rafovima svih trgovačkih lanaca i malih prodavnica u Srbiji, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
”Naš osnovni cilj je bio pre svega konkurentnost i kvalitet proizvoda. Upravo ova oznaka srpskog kvaliteta treba da doprinese tome da se i država uključi i da da konačnu potvrdu da je nešto, što je napisano na deklaraciji, baš tako – da je proizvedeno u Srbiji i da je višeg kvaliteta od standarda“, naglasio je on.
Ova oznaka je dobrovoljni standard kvaliteta, regulisan Uredbom o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta ”Srpski kvalitet“. Podršku u razvoju ove oznake Ministarstvu poljoprivrede pružila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (UN FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u okviru višegodišnjeg projekta koji se realizuje u Srbiji “Unapređenje kvaliteta i bezbednosti hrane u sektoru proizvodnje mesa”.
”Srpski kvalitet” za premijum kvalitet
Emanuel Hidier iz UN FAO istakao je da Srbija želi da bude konkurentna, a na ovaj način će se, kako je rekao, obezbediti sigurnost da potrošači dobijaju premijum kvalitet. ”Potrošači su zainteresovani da kupe proizvod koji ima jasnu oznaku kvaliteta i geografskog porekla. U Srbiji je proces uvođenja oznake kvaliteta tekao odlično, uz saradnju svih ključnih aktera “, kazao je Hidier.
Miljan Ždrale ispred EBRD-a, rekao je da je sa aspekta ove banke veoma važno da se udruže napori i saradnja kompanija i državnih institucija da se unapredi bezbednost i kvalitet poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, te da će kompanije koje ulaze u proces označavanja sigurno imati, kako je istakao, novi talas investicija.
Od momenta podnošenja zahteva za dobijanje oznake ”Srpski kvalitet“, prođe maksimalno tri meseca, a država iz budžeta refundira oko 50 odsto sredstava za kontrolu kvaliteta.
Oznaku ”Srpski kvalitet“ od danas nosi osam proizvoda tri kompanije: IM Carnex sa ”Domaćom mesnatom slaninom“, ”Selection pašteta sa komadićima mesa“, ”Selection pašteta sa dimljenom slaninom“ i ”Domaća sarma“, zatim, IM Topola sa ”Ljutim kulenom“ i ”Izletničkom salamom“, kao i kompanija Zlatiborac sa ”Kraljevskom salamom“ i ”Pilećom delikates salamom“. Oznaka ”Srpski kvalitet” namenjena je za poljoprivredne i prehrambene proizvode u sektoru proizvodnje i prerade mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljarica, grožđa i meda.
Asocijacija za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa
Prema rečima Tamare Penjić, predsednice Asocijacije za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa koja danas broji pet članova – kompanija za proizvodnju i preradu mesa, najvažniji razlozi za osnivanje Asocijacije su razvoj, zaštita i promovisanje višeg kvaliteta i bezbednosti za proizvode od mesa na domaćem tržištu.
”Srpski proizvodi koji se svojim posebnim svojstvima jasno razlikuju od proizvoda iste kategorije, a proizvedeni su od domaće sirovine i imaju kvalitet viši od proizvoda iste kategorije u smislu relevantnih propisa i standarda na ovaj način će biti zaštićeni i imaće prava da nose oznaku ”Srpski kvalitet”. Dakle, u mesnoj industriji osnovna sirovina, odnosno meso je srpskog porekla, i ima do tri osobine koje su bolje od Pravilnikom o kvalitetu mesa i proizvoda od mesa definisanih minimuma. Na ovaj način očekujemo da proizvodi višeg kvaliteta budu prepoznati i jasno diferencirani od ostalih na tržištu“, rekla je Penjić.
Oznaka je namenjena za poljoprivredne i prehrambene proizvode u sektoru proizvodnje i prerade mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljarica, grožđa i meda.
agronews