Nektar koji pčele budu sakupljale od Koceljeve do Topole, te od Venčana kod Aranđelovca do Takova, na domaćem i tržištu Evropske unije nosiće naziv „kačerski med“. U istoimeni projekat uključeno je oko 30 članova Zemljoradničke zadruge po kojoj je sve i nazvano, te oko 130 pčelara, sa više od 3.500 košnica.
A, da bi med imao epitet „kačerski“ – s obzirom na geografski zaštićeno poreklo – košnice se ne mogu seliti van određene teritorije, gde je obavljena analiza vazduha, vode, zemljišta, podzemnih i nadzemnih voda, biljnog i životinjskog sveta… Najveći procenat treba da zauzima bagremov, zatim med od lipe, prolećnih biljaka i voća, jer je područje na kom će se sakupljati ovaj med bogato livadskom, ali i planinskom „pašom“ za pčele.
– Oni koji su jednom probali „kačerski med“ traže ga zbog izuzetnog kvaliteta – ponosno kaže Dragan Aćimović, direktor Zemljoradničke zadruge „Kačerski med“ sa sedištem u Lazarevcu. – U ovaj projekat uključene su naša gradska opština, kao i susedni Lajkovac i Ljig u Kolubarskom okrugu. Do sada je održano na desetine predavanja, te završena polugodišnja obuka pčelara za proizvodnju „kačerskog meda“.
Aćimović, nadalje, ističe da je na tržištu Evropske unije med sa geografskim poreklom čak do dva i po puta skuplji od „običnog“! Tu je, smatra, velika šansa proizvođača iz ovog dela Srbije.
– Sudeći po broju pčelara, košnica i površini teritorije, godišnje bi moglo da se sakupi do 150 tona „kačerskog meda“ – kaže Aćimović. – Glavno tržište je u zapadnim zemljama, pogotovo s toga što je u Evropskoj uniji promet robe i proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom potpuno slobodan. Naziv „kačerski med“ odabrali smo po Kačeru, delu Šumadije koji se prostire od Čibutkovice i Dudovice u lazarevačkoj opštini, preko Ljiga, do Rudnika. Nadamo se da će, osim dobre zarade, ovaj projekat doprineti i da mladi ostanu na selu.
Pomoć
– U realizaciji projekta „Kačerski med“ veliku pomoć pružila nam je Privredna komora Beograda – kaže Aćimović. – Bez te podrške, ne bismo mogli da zvanično zaštitimo geografsko poreklo ovog proizvoda, s obzirom na to da taj posao košta oko 100.000 evra.
Novosti