Dobri pekari i burek majstori uvek su traženi. U Poljoprivrednoj školi Radoš Jovanović Selja u Prokuplju svake godine dvadesetak đaka obučava se za ovaj zanat
Mnoge od njih već po završetku školovanja čeka prvi posao jer dobri pekari u ovom kraju uvek nedostaju, pa su neke pekare spremne i da stipendiraju najbolje učenike.
Za dobar burek najbitnije je da je testo dobro umešeno. Prve tajne pekarskog zanata otkrivaju još u školi.
Učenici kažu da su obično dečaci bolje buregdžije, ali da je bitna praksa koja im omogućava da lakše pronađu posao.
Ovo je 15. generacija učenika Poljoprivredne škole, koji kroz svakodnevnu praksu usavršavaju pekarski zanat.
“Deca stiču radne navike i sa tim znanjem mogu odmah da se uključe u proces proizvodnje”, kaže profesorka prehrambene grupe predmeta Tatjana Ranđelović.
Mnoge od njih već po završetku školovanja čeka prvi posao jer dobri pekari u ovom kraju uvek nedostaju, pa su neke pekare spremne i da stipendiraju najbolje učenike.
“Mlade ljude koji imaju osnovno znanje, prosledjumo na usavrsavanje, spremni da ulažemo u njih, da ih uključimo u proces rada”, kaže Ljiljana Pavlović iz pekare “Đukić” iz Blaca.
Uz burek, djaci uče su da spremaju i sve vrste slanih i slatkih peciva i kolača, od čije prodaje obezbedjuju sredstva za rad.
Ako je svaki burek koji izadje iz ove radionice ovako dobar, topličkom kraju ubuduće sigurno neće nedostajati majstori za izradu omiljenog južnjačkog specijaliteta.