Počela je setva uljane repice. Vremenski uslovi su za taj posao dobri, a stručnjaci proizvođačima savetuju primenu pune agrotehnike kako bi ostvarili optimalne prinose
Uljana repica se može sejati i u proleće, ali veći prinosi postižu se ozimim usevom čija je setva počela ovih dana. Jedna od najkritičnijih faza u proizvodnji uljane repice jeste setva. Na temperaturama koje su često iznad 30 stepeni, izazov za ratare je da suvo zemljište dobro pripreme, a nakon setve u tim nepovoljnim uslovima biljke treba i da isklijaju.
Ana Marjanović Jeromela sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo kaže da uzorni proizvođači već koriste poslednje kiše i povoljniju vlažnost zemljišta kako bi adekvatno pripremili zemljište. Pre svih tih poslova potrebno je analizirati zemljište kako bi đubrenjem obezbedili neophodne uslove za rast i razvoj biljaka.
Nažalost, otkupna cena uljane repice zavisi uglavnom od cene na svetskom tržištu pošto gotovo celokupan rod izvozimo. Pošto je reč o sirovini za proizvodnju biodizela, kada cena nafte u svetu raste, raste i otkupna cena semena i ulja od uljane repice.