Sezona sušenja šljive je počela, kod mnogobrojnih proizvođača u zapadnoj Srbiji sušare su već potpaljene, ali se proizvođači nadaju da će otkupna cena bar biti kao i prošle godine, 90 evrocenti po kilogramu, jer je cena sveže pala na 15 dinara
Na oko 12 hektara u Brankovini, Aleksandar Lazarević ima blizu 4.500 stabala šljive sorte “stenlej” i planira da ceo ovogodišnji rod osuši. Zabrinut je, međutim, jer nijedan otkupljivač se još uvek nije oglasio sa cenom.
– Već nekoliko dana sušimo šljivu, ali cene još nema, svi ćute. Godina je za šljivu odlična, a plod idealan za sušenje, jer ne ide mnogo kilograma sveže za kilogram suve. Kada bi otkupna cena sušene bila očekivana, sva ulaganja bi se isplatila jer je cena sveže šljive ponovo bila niska – razmišlja Lazarević.
Iako je u pojedinim krajevima rod šljive bio prepolovljen, otkupna cena ranih sorti poput “čačanke” bila je niska i kretala se od mahom 10 do maksimalnih 15 dinara kilogram, koliko su plaćale destilerije. Voćari koji imaju sušare a koji pretežno gaje “stenlej” nadaju se da bi suva šljiva mogla da izvuče sezonu i pokrije uloženo, ali otkupnu cenu još ne znaju.
– Iako je rod šljive ove godine manji, kvalitet plodova je dosta dobar i najveća količina ranih sorti završila je u rakiji, dok je veoma malo prodato kao sveže stono voće. Ovogodišnji rod “stenleja” uglavnom će biti osušen, što je dobro jer imamo dovoljno preradnih kapaciteta. Međutim, bojim se da će biti mala ponuda. To će pokazati naredni dani, čini mi se da će biti veća tražnja nego što imamo šljive. Mislim da će “stenlej” svojim kvalitetom i potražnjom da nadoknadi relativno slabe i male cene, jer sve ispod 20 dinara je na granici rentabilnosti – kaže stručnjak za voćarstvo Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Jovan Milinković, objašnjavajući da se proizvođačka cena šljive kreće od 13 do 15 dinara po kilogramu, “dok je sve preko 15 dinara zarada proizvođača koja je i tako minimalna”.
Goran Simić iz Gornji Crniljeva, koji je i sam proizvođač šljive, ali je i otkupljuje u svom kraju, kaže da je još rano za formiranje cene suve šljive.
– Otkupna cena suvih šljiva formira se u oktobru, kada se sagledaju svi bilansi, utrošci i na kraju krajeva sama ponuda i potražnja, nažalost, koja je presudna. Za presnu šljivu sada se nudi 15 dinara, negde i 13 dinara. Mi smo prvo ugovorili otkupnu cenu od 17 dinara, što i plaćamo danas nekima, jer smo tako ugovorili ranije, ali sada je cena pala na 15 dinara – objašnjava Simić.
I sam kaže da za proizvođače sve što je ispod 20 dinara po kilogramu nije isplativo, ali se nada da će upravo to nadoknaditi sušena šljiva.
– Prošle godine je otkupna cena bila 90 centi, nadam se da će ove godine ostati bar toliko. Ali opet postoji tu problem. Prošle godine je za kilogram suve bilo potrebno 4,5 kilograma presne, a šljiva je bila samo dinar jefitnija. Ove godine nije bilo kiše, šljive su suve, pune šećera, pa će za kilogram suve biti potrebno 3,5 kilograma. Međutim, sirovina nije skuplja, tako proizvođači nisu na nekom dobitku, ako cena konačnog proizvoda ostane ista – dodaje Simić.
Izvoz u Tursku, Holandiju, Nemačku…
Inače, godišnja proizvodnje suve šljive kreće se oko 6.000 tona, od čega se polovina osuši na području Podgorine. Po podacima Zavoda za statistiku, trećina tog strateškog proizvoda srpske nacionalne voćke se izveze, a najveći kupci su sa područja Turske, Holandije, Nemačke, Češke i Rusije. Od izvoza suve šljive u 2013. godini Srbija je prihodovala više od dva miliona evra, ali to je bila jedna od poslednjih godina uspešnog izvoza.