U Vojvodini je počela sezona svinjokolja a veterinari apeluju na građane i uzgajivače da meso nakon klanja, a pre upotrebe, donesu na analizu na prisustvo trihinele.
Gojko Govedar, iz Male Bosne, jedan je od onih koji su prethodnih dana klali svinje na svom imanju u okolini Subotice.
Svinje gaji za svoje potrebe, a nakon klanja, kao i svake godine, donosi meso na analizu na prisustvo larvi trihinele, zarad sigurnosti i bezbednosti.
“Ja donosim lično zbog svoje bezbednosti, jer se to meso troši tokom cele godine. Ipak, porodica je u pitanju. Smatram da bi to trebali svi da rade”, kaže Govedar za Tanjug.
Mario Tikvicki iz subotičke veterinarske stanice “Veterinar” ističe da je kontrola mesa veoma važna u sezoni svinjokolja, a pred slave i božićne i novogodišnje praznike, kada je promet svinjskog mesa povećan.
“U redu je ako nabavljamo meso koje je pregledano, međutim problem nastaje onda kada jednostavno u promet uđe meso koje nije kontrolisano. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, ako meso nije pregledano, mogu da se dese katastrofalne posledice” navodi Tikvicki.
On je podsetio da su u januaru ove godine u jednom slučaju otkrivene larve trihinele spiralis, i to na Badnji dan, u mesu koje je bilo planirano za božićnu trpezu.
Godinu ranije, osam osoba je konzumiralo proizvode od mesa koje je bilo zaraženo, ali je blagovremenom reakcijom nadležnih izbegnuta tragedija, dok je 2005. godine jedna osoba preminula zbog konzumacije trhineloznog mesa.
Tikvicki ističe da je trihineloza opasna zoonoza, koja se prenosi na ljude putem konzumiranja mesa zaraženog larvama Trihinele spiralis. “Trihinele mogu da budu u svinji ceo život, bez ikakvih simptoma, a čim čovek konzumira ovo meso – može da se zarazi”, dodao je Tikvicki.
Prema njegovim rečima, meso bi na analizu trebalo da donosu oni koji se bave klanjem svinja, a građanima je preporučio da traže od prodavca dokaz da je meso pregledano, odnosno negativno na larve trihinele.
Tikvicki dodaje da cena pregleda iznosi 400 dinara i da to ne bi trebalo da bude prepreka za analiziranje mesa.
“Zarad našeg zdravlja, zarad zdravlja naše porodice i prijatelja kojima priređujemo neku gozbu, slavu ili bilo kakav obrok, bitno je da to meso bude pregledano i ispravno”, rekao je Tikvicki Tanjugu.
Tanjug