Mlekarska industrija je za smanjenje dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku na 0,05 mikrograma po kilogramu, ali pre toga mora da se uspostavi sistem kontrole, ocenili su u četvrtak u Nacionalnoj asocijaciji preradjivača mleka Srbije (Seda).
Izvršni direktor Seda Goran Janjić kazao je novinarima da je jedan od najvećih problema u mlekarskom sektoru to što ne postoji nezavisna nacionalna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka.
On je kazao da je industrija sprema da pruži podršku, ali da je država najodgovornija za to da se sistem kontrole što pre uspostavi.
“Svi stremimo ka vraćanju granice na 0,05, da bi se to uradilo mora da se uspostavi sistem”, kazao je Janjić.
On je dodao da onog trenutka kada sistem bude uspostavljen može da se govori o bržem usaglašavanju na terenu.
Vlada Srbije povećala je krajem februara dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu. Povišeni nivo aflatoksina u mleku pojavio se zbog povećanog sadržaja plesnivog kururuza u stočnoj hrani, kao posledice suše.
Janjić je kazao da je Seda inicirala sastanke sa nadležnim institucijama da bi se u procesu pridruživanje EU uspostavio dijalog i obezbedila pravovremena razmena informacija iskustava.
Beta