U Srbiji je prava pomama za prasićima. Iako je cena zimus u okolini Kraljeva bila oko 160 dinara za kilogram žive vage, a sada čak 300 dinara jer prasića u oborima nema
Razloga za nestašicu je mnogo, a glavni su oštra zima i to što su mnogi seljaci prestali da uzgajaju prasiće jer im se jednostavno ne isplati da rade.
Vlasnici pečenjara se žale kako sve teže ovih dana dolaze do prasića, ali i na cenu žive vage.
Zvonko Spasojević, vlasnik pečenjare iz Kraljeva, kaže da situacija sa prasićima nikad nije bila gora. Prasića nema po oborima, a i cena je gotovo duplirana.
Cena jagnjetine i prasetine izjednačena
“U mom zaseoku u Žiči prošle godine bila je oko sedamdesetak krmača, a ove jedva desetak. Potrošnja je veća i zbog Uskršnjih praznika koji su pred nama. Sada sam primoran da idem po selima ili da ih tražim po nekim farmama, a to mi je samo trošak. Cenu kilograma pečenja nisam menjao i sada je 1.000 dinara, ali ću morati da poskupim. Cena jagnjetine se izjednačila sa prasetinom”, kaže Spasojević i dodaje da ćemo verovatno za ovaj Uskrst umsto pečenja jesti roštilj.
U Užičkom kraju svinjsko meso je u proteklih nekoliko meseci poskpelo za 20 do 30 odsto, a razlog tome je manjak svinjetine na tržištu.
“Prasića je vrlo malo, zbog čega je cena u gradovima skočila na 300 dinara žive vage. Ponegde se u selima može naći i za 280, ali to je ipak skok u odnosu na Novu godinu, kada je cena bila oko 200 dinara. Ovog Uskrsa će svinjetina biti skuplja čak i od jagnjetine, koja košta oko 260 dinara po kilogramu”, rekli su prodavci iz Kosjerića.