U Japanu je, posle 31 godine, ponovo dozvoljen komercijalni lov na kitove. Prvi brodovi isplovili su u prvi komercijalni lov posle više od tri decenije, što je izazvalo osudu širom sveta i zabrinutost za sudbinu kitova
Japan je u decembru doneo odluku da istupi iz međunarodne komisije za lov na kitove, što je rezultat dugogodišnje kampanje japanske industrije i premijera Šinzo Abea, prenosi Rojters.
Sačiko Sakai iz luke Kuširo, gde je održana ceremonija povodom početka lova, kaže da su kitovi deo japanske kulture ishrane i da je kitove jela još kao dete.
Ove godine kvota za lov na kitove, koji uključuje kljunastog, Rudolfijevog i Brajdeovog kita, iznosi ukupno 227 jedinki, saopštila je Agencija za ribolov.
Japanci u stvari ne konzumiraju mnogo kitova. Njihovo meso čini samo oko 0,1 odsto godišnje konzumiranog mesa, što bi znači da prosječni Japanac tokom godine pojede oko 40 do 50 grama kitovog mesa.