Mlekarska industrija je za smanjenje dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku na 0,05 mikrograma po kilogramu, ali pre toga mora da se uspostavi sistem kontrole.
Izvršni direktor Nacionalne asocijacije prerađivača mleka (Seda) Goran Janjić kazao je novinarima da je jedan od najvećih problema u mlekarskom sektoru to što ne postoji nezavisna nacionalna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka.
On je kazao da je industrija sprema da pruži podršku, ali da je država najodgovornija za to da se sistem kotrole što pre uspostavi.
“Svi stremimo ka vraćanju granice na 0,05, da bi se to uradilo mora da se uspostavi sistem“, rekao je Janjić.
On je dodao da onog trenutka kada sistem bude uspostavljen može da se govori o bržem usaglašavanju na terenu. Vlada Srbije povećala je krajem februara dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu.
Povišeni nivo aflatoksina u mleku pojavio se zbog povećanog sadržaja plesnivog kururuza u stočnoj hrani, kao posledice suše. Janjić je kazao da je Seda inicirala sastanke sa nadležnim institucijama da bi se u procesu pridruživanje EU uspostavio dijalog i obezbedila pravovremena razmena informacija iskustava.
“To je poterbno da bi se mlekarski sektor na pravi način pripremio i podigao potencijal jer će zahtevi prilagođavanja biti teški. Mlekare koje ne budu obaveštene na pravi način o tome šta treba da usaglase biće u velikom problemu”, ocenio je Janjić.
Izvršni direktor Sede kazao je da mlekari očekuju da komunikacija bude na najvišem nivou, to jest da predstavnici mlekarske industrije
budu u svakom trenutku uklkjučeni u razgovore sa zvaničnicima koji dobijaju direktive iz EU o tome kako treba usaglašavati sektor.
“Samo pravovremenim informacijama mlekarska industrija će biti u mogućnosti da preduzme adekvatne mere i uslaglasi se sa propisima EU”, kazao je Janjić.
Seda je danas ogranizovala sastanak sa predstvicima Uprave za veterinu na kojem se razgovaralo o institucionalnom okviru od značaja za mlekarski sektor i novom pravilniku za deklarisanje, obeležavanje i reklamiranje hrane i usklađivanju pravilnika o kvaliteta mleka sa pravilima EU.
Tanjug