Radna grupa predložila je da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku bude 0,25 mikrograma po kilogramu.
Ministarka poljoprivrede i zaštite životne Snežana Bogosavljević Bošković tvrdi da je mleko i sa tim novim nivoom aflatoksina zdravstveno bezbedno. – Novi nivo je dva puta rigorozniji od međunarodno priznatog standarda, od 0,5 mikrograma, koji važi u tri četvrtine sveta i zemljama poput SAD, Kine, Rusije, većine zemalja Latinske Amerike i Azije – navela je Bogosavljević Bošković.
Ona kaže da je Ministarstvo poljoprivrede “u obavezi da poštuje preporuku stručne Radne grupe i da će ta odluka stupiti na snagu usvajanjem odgovarajućih pravilnika”.
Podsećamo da je dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku početkom godine vraćen na 0,05 mikrograma po kilogramu, što su standardi EU.
Povećani nivo aflatoksina u mleku postao je problem u jesen 2012. godine, jer je zbog suše nivo tog otrova koji potiče od plesni porastao u kukuruzu kojim se hrane krave. Zbog toga je Vlada Srbije krajem februara 2013. povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset puta – sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu.
Nova korekcija usledila je 1. jula 2014. kada je stupio na snagu pravilnik kojim je bilo predviđeno da se nivo aflatoksina vrati na evropski standard. Vlada je samo 15 dana nakon toga odlučila da nivo aflatoksina poveća na 0,25 mikrograma po litru, kako bi uslišila molbe proizvođača koji su tražili dodatno vreme da prilagode svoju proizvodnju evropskim standardima.
Tanjug