Komisija za ocenu stanja useva kukuruza i za praćenje sadržaja mikotoksina u kukuruzu roda 2013. predložila je set preventivnih mera.
Proizvođači i skladištari kukuruza moraju se pridržavati tih mera kako bi se spečila pojava aflatoksina i drugih mikotoksina.
Komisiju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede, a na listi mera se nalaze četiri preporuke za proizvođače i tri za skladištare.
Preporuke za proizvođače odnose se na preventivne mere u polju, sušenje zrna, čuvanje zrna i skladištenje kukuruza u klipu.
Skladištari treba da ispoštuju preporuke pre prijema zrnaste robe, pri prijemu zrnaste robe i skladištenju kukuruza, objavljeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede, gde su mere objavljene u celosti.
Gajenje tolerantnih hibrida prema patogenim gljivama i insektima je jedna od osnovnih mera u suzbijanju truleži klipa, a agrotehničke mere uključuju sve mere koje se preduzimaju u cilju suzbijanja većine biljnih bolesti.
Pri berbi, kombajn treba podesiti tako da uklanja klipove sa najvećim procentom infekcije i obezbediti kapacitete za sušenje, da bi se izbeglo bilo kakvo zadržavanje zrna. Kukuruz treba brati kada je vlaga zrna jednaka ili manja od 24 odsto.
Treba obezbediti i ispravno higijensko stanje skladišta pre unošenja zrna i održavati higijenu tokom skladištenja.
Svi prostori za čuvanje moraju biti, pre unošenja zrna higijenski ispravni, a kasnije se moraju redovno kontrolisati uslovi u njima, a obavezno treba odvojiti prošlogodišnji rod od ovogodišnjeg.
Tanjug