Cvekla je isplativa kultura, tvrde povrtari. Ne samo zbog profita, već i zato što joj treba svega 60 do 65 dana dok ne završi vegetacioni period, i što se tokom godine može dva puta sejati
Nikola Žeravica iz Novog Miloševa kod Novog Bečeja je profesionalni proizvođač cvekle u čiju proizvodnju se upustio na zahtev industijskih otkupljivača.
”Pre dve, tri godine krenuo sam da sejem cveklu, dva puta godišnje, početkom marta i u leto i celokupan rod prodam velikim kupcima. Mada se cvekla preporučuje u ishrani, veliki povrtari je ne mogu prodati na pijacama, pošto se slabo kupuje, pa da nije bilo zahteva iz industrije ne bih je radio”, navodi Žeravica za novosadski Dnevnik.
On naglašava da cvekla nije zahtevna, a visina ulaganja zavisi od semena koje će se koristiti. Ulaganje po hektaru nije više od 1.000 evra, a može dobiti od 30 do 50 t/ha.
Povrtar iz Mola u opštini Ada Zoltan Lajko ističe da je cvekla ove godine ekstra kvaliteta, a to znači da ima slasti i lepu crvenu boju.
”Onaj ko je posejao tokom marta i početkom aprila sada ima odličan rod. Bilo je puno sunčanih dana što je doprinelo da cvekla ima odličan ukus, ali smo i navodnjavali jer bez sistema za navodnjavanje više nema ne samo cvekle već povrća uopšte”, kaže Lajko.
Lajko kaže da cveklu prodaje od kuće trgovcima koji drže piljarnice, marketima i na pijaci.
Kilogram konzumne cvekle je sada na pijacama od 70 do 80 dinara, a u pakovanjima od četiri i pet kilograma od 40 do 50 dinara. Za industriju trenutno je cvekla 17 i 18 dinara kilogram.