Zelena salata, spanać, mladi luk i ostalo zelje preplavili su tezge na beogradskim pijacama, a lekari upozoravaju da treba biti obazriv i dobro ih oprati pre serviranja na trpezi. Proleće i leto su periodi kada se javljaju crevne infekcije, ali i trovanja pesticidima, pa je kao preventiva, neophodno temeljno pranje povrća i voća. Zagađenom hranom se prenose mnoge bolesti, a u povoljnim uslovima se iz jedne bakterije može za sedam sati razviti više od dva miliona bakterija.
Prema rečima primarijusa dr Petra Borovića iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, ukoliko se povrće dobro ne opere postoji ozbiljna mogućnost trovanja. Pre dve godine, podseća doktor, bilo je nekoliko slučajeva teškog trovanja pesticidima u Beogradu, čiji je ishod bio smrtan.
– Supstance kojima se prska voće su uljastog sadržaja, koji prijanja, intenzivno se lepi za voće i povrće, da ga kiša ne bi sprala – objašnjava dr Borović. – Budući da su to veoma sitne kapljice, vetar ih raznosi metrima daleko. To su otrovi, koji padaju na sve voće i povrće u okruženju. Da bi izbegli trovanje pesticidima, po povratku sa pijace građanima se savetuje da sve što su kupili stave u toplu vodu da stoji od 10 do 12 minuta, da bi se hemikalije “razmekšale”. Vodu treba posoliti, ili staviti hipermangan. So će razmekšati uljani sadržaj, a zatim temeljno treba oprati plod po plod, odnosno list po list.
Kako dr Borović kaže, ukoliko se sumnja da na namirnicama ima teških metala, a to je verovatno ako se povrće uzgaja pored puta, u vodu treba dodati i sirće koje će ih ukloniti.
– Deca su naročito osetljiva na pesticide, jer je njihov organizam mlad – kaže naš sagovornik. – Na isti način se štitimo i od bakterija i gljivica. Kada salatu kupujemo na pijaci ne znamo u kakvim je uslovima gajena, da li je u blizini đubrište, da li su psi, mačke ili ptice vršile nuždu po njoj. Bakterije i gljivice naprave film oko ploda i da bismo ih uklonili, povrće držimo u vodi. I nikako ga ne smemo prati ovlaš.
Lekari savetuju i da zelenu salatu treba praviti sa limunom, jer je takva zdravija, a nikako sa sirćetom, koje će uništiti hranljive materije u njoj i čak je učiniti štetnom.
Pesticidi u celeru, jagodama, grožđu..
Među plodovima koji se najviše puta prskaju su jabuke, od 24 do 26 puta – kaže dr Borović. – Međutim, ne treba ih ljuštiti, pošto se najviše hranljivih materija nalazi ispod same kore. Treba ih samo dobro oprati, a pošto su istraživanja pokazala da je najveća kličina pesticida koncentrisana oko peteljke i semena, taj deo treba odstraniti.
Voće i povrće u kome su svetski stručnjaci našli najveću koncentraciju pesticida su i celer, jagode, breskve, spanać, nektarine, grožđe, paprika, krompir, zelena salata i kelj.
Novosti