Druga po redu “Pekarijada” završena je juče svečanom ceremonijom u teatru “Madlenianum” i proglašenjem najboljih pekara Srbije, u pet kategorija
Titulu najboljih poneli su: Zef Kajtazi u kategoriji tradicionalno obogaćen hleba, Vesna Maslać najbolja je u pripremi obrednog hleba, dok Miloš Damnjanović pravi najbolji burek sa sirom.
Nenad Mrščević je pekar koji priprema najbolji slatki dekorisani kroasan u Srbiji, a Ana Stanković ponela je titulu najboljeg mladog pekara i to priznanje zaslužila je za svoje umeće u pripremi uskršnjeg peciva, saopštili su organizatori.
Ovo nacionalno takmičenje organizuje se pod pokroviteljstvom kompanije Lesaffre Srbija i uz podršku Unije pekara Srbije.
Pobednici su osim titule najboljeg pekara osvojili i vredne novčane nagrade, dok je najbolja mlada pekarka nagrađena zaposlenjem u jednoj od vodećih pekara u zemlji gde će i nadalje moći da razvija svoj talenat.
Pored glavnih kategorija, dodeljene su i specijalne nagrade za najbolji performans, najvrednijeg takmičara, najšarmantnijeg učesnika, a izabran je i “trio fantastiko” ovogodišnje Pekarijade, koji čine tri fantastične mlade pekarke.
Svi oni pokazali su da pekarstvo nije samo zanat, već jedna posebna veština koja zahteva godine prakse, posvećenosti i usavršavanja.
“Veliki uspeh prve Pekarijade motivisao nas je da ovu manifestaciju učinimo tradicionalnom. Mi u kompaniji Lesaffre i nadalje ćemo se truditi da ovo takmičenje ostane primer kolegijalnosti, dobrog druženja i podrške najboljim pojedincima, ali i celoj struci”, izjavila je Milena Obradović, marketing menadžerka kompanije Lesaffre i član organizacionog komiteta “Pekarijade”.
Tokom proteklih osam meseci u Lesaffre pekarskom centru oko 200 profesionalnih i mladih pekara pokazalo je svoje umeće u pripremanju različitih pekarskih proizvoda.
O popularnosti takmičenja svedoči i podatak da je više od polovine ovogodišnjih prijavljenih učesnika učestvovalo i na prethodnoj “Pekarijadi”.