Država mora da odredi kolika može da bude razlika između cene jagode po kojoj se otkupljuje i cene po kojoj se prodaje. To je najlakši način, tvrde voćari
Voćari su na početku sezone jagoda bili zadovoljni cenom, koja se kretala i do 380 dinara za kilogram, što je bio drastičan skok u odnosu na prethodnu godinu. Početak berbe jagoda na otvorenom obeležio je pad otkupne cene. Proizvođači jagode tvrde da na to utiču nakupci, koji netačnim informacijama o tržišnim kretanjima često prevare manje proizvođače, a na gubitku je, kako ističu, i država.
“Jednostavno država mora da odredi kolika može da bude razlika između cene po kojoj se otkupljuje i cene po kojoj se prodaje. To je najlakši način. Ne možete da kupite jagodu za sto dinara i da je prodate za trista. Mislim da to nigde u svetu ne postoji”, priča Milomir Gavrović iz Jelen Dola.
Dobar deo zarade većina proizvođača investira u nove plastenike ili proširenje polja. Takav je slučaj i sa Prvom složenom zadrugom “Naši voćari” u Milićevom Selu.
U planu je i prerada voća, koja bi isključivanjem otkupljivača iz lanca prodaje omogućila i veću zaradu, o čemu se razmišlja i u drugim krajevima. U kosjerićkom kraju sve više proizvođača shvata značaj udruživanja i povezivanja radi plasmana voća, ali za potrebe domaćeg tržišta. To i jeste model kojim bi proizvođači mogli da zarade bolje od nakupaca, a da jagode i drugog voća bude dovoljno za viši stepen prerade i plasman na domaće i strano tržište.