Ove godine voće je u čitavoj Evropi podbacilo, pa domaći voćari veruju da će moći robu da izvezu uprkos tome što kvalitet nije onakav kakav su imali ranijih godina
Zbog vremenskih prilika kruške su poranile ove godine, pa je berba završena još pre mesec dana. “Visoke temperature i suša uticali su na to da kruška tri nedelje ranije sazre. Posledica velikog broja sunčanih sati jeste i rekordan procenat šećera u voću. U kruškama obično bude oko 14% šećera, a mi smo sada imali 17, čak i 18%“, kaže Nemanja Rudan, voćar iz Zrenjanina.
Ozbiljna proizvodnja voća nezamisliva je bez sistema za zalivanje, a to se posebno vidi u sušnim godinama. Voćnjak ovog poljoprivrednika prostire se na jednom hektaru, a sa njega je ove godine ubrano između 13 i 14 tona kruške, što je 20-ak odsto manje nego u godinama sa povoljnim vremenskim prilikama. ”Smatramo da je to za ovogodišnje uslove više nego zadovoljavajuće. Moram da kažem da bez dobre agrotehnike, a tu pored navodnjavanja, mislim i na rezidbu i na zaštitu, ovaj prinos sigurno ne bismo ostvarili”, dodaje Rudan.
Osim na prinos, visoke temperature uticale su i na kvalitet voća. Prvi put, objašnjava, na kruškama su bile ožegotine, zbog čega u narednom periodu planira nabavku protivgradne mreže koja može da se koristi i za zasenčavanje.
Ovogodišnji rod je u potpunosti prodao, a cena krušaka se kretala oko 60 din/kg, što je nešto više nego prošle godine.
I proizvođači jabuke kažu da je ova godina bila veoma teška. “Čak 75 dana je naš region bio bez kiše. I pored navodnjavanja i pored protivgradne mreže prinos je smanjen, postoje ožegotine, a ni kalibar jabuke nije onakav kakav bi trebalo da bude”, kaže Ljubomir Milošević iz kompanije “Naša jabuka”.
Jabuke ovog proizvođača su u prethodnom periodu stizale do kupaca u Rusiji i na Bliskom istoku, a ovde se nadaju da će i ove godine biti izvoza.
“Kad nema robe na tržištu, onda prolazi i ona slabijeg kvaliteta, a kada je tržište prezasićeno robom, tada su i zahtevi kupaca veći. Ove godine voće je u čitavoj Evropi podbacilo, pa verujemo da ćemo moći našu robu da plasiramo uprkos tome što kvalitet nije onakav kakav smo imali ranijih godina”, objašnjava Milošević.
“Ako kažete da se jabuke izvoze po ceni od jednog evra, to zvuči super. Ali, treba uzeti u obzir da je prevoz poskupeo i do 50% u odnosu na raniji period, da je ambalaža poskupela do 30%, a cena jabuka je na nivou iz 2018.”, objašnjava Milošević.
Projekcije pokazuju da se u Evropi očekuje oko 10,2 miliona tona jabuka, što je za 11% manje nego 2023. U Srbiji će rod jabuke biti umanjen 20-ak odsto, što znači da ćemo je ukupno imati između 380.000 i 390.000 tona.

