Proso je jedna stara ratarska kultura. Uglavnom se uzgaja u područjima gde i kukuruz. Proso je, zbog kratke vegetacije i velike otpornosti na sušu i skromnih zahteva prema zemljištu, zahvalna biljka za gajenje
Proso je vrlo stara žitarica. Zdrava je namirnica. Koristi se u ishrani ljudi i životinja. Osim zrna, za ishranu životinja koristi se i cela biljka, zelena ili sušena.
Proso – neopravdano zapostavljena biljka na našim prostorima, iako joj je upotreba višenamenska (u ljudskoj i stočnoj ishrani, pogodna za dijetetsku upotrebu, dodatak pšenici za hleb i peciva, za proizvodnju piva i alkohola), visoke hranljive i svarljive vrednosti, a poseduje i antifungicidno dejstvo.
Kao i zrno i slama prosa je dobre hranljive vrednosti.
U našim agroekološkim uslovima, zbog svoje kratke vegetacije od 60-130 dana, se gaji kao postrni usev obzirom na visoku otpornost na sušu i u suvljim rejonima. Dobar je predusev za mnoge kulture, jer zemljište ostavlja čisto od korova.
Dobro podnosi visoke temperature, ima manje zahteve prema vlazi, a potrebe za vodom su najveće od vlatanja do metličenja. Zahteva dosta svetlosti i ne podnosi zasenjivanje. Zbog sporog početnog rasta, zahteva čista zemljišta, te s toga su kao predkulture pogodne višegodišnje i jednogodišnje mahunarke i okopavine.
Sorte se obično dele po boji, pa sorte žutog i crvenog zrna daju veći prinos.
Zemljište za proso treba dobro pripremiti i prvo kultiviranje izvršiti na 6-8 cm, a drugo pred setvu nešto pliće.
Pošto dobro reaguje na đubrenje mineralnim đubrivima, najveće količine usvoji od bokorenja do nalivanja zrna.
Setva krajem aprila, postrno u junu
Seje se dezinfikovano seme visoke čistoće i klijavosti u proleće, kada se temperatura ustali na 12-15 stepeni.
U našim krajevima se seje posle kukuruza, krajem aprila i početkom maja. Postrno se seje u junu i daje zadovoljavajući prinos.
U širokoj setvi se seje na razmak između redova na 40-45 cm, kada je moguća međuredna kultivacija. Ako se seje na zakorovljenim parcelama, onda se seje na razmak od 12-15 cm, dok je dubina setve za oba načina 2-4 cm zavisno od vlažnosti.
Žetva dvofazna
Proso sazreva neravnomerno od vrha ka donjem delu metlice, pa se žetvaobavlja kada je središni deo metlice u fazi druge polovine voštane zrelosti.
Preporučljiva je i dvofazna žetva, kada se biljke pokose na 15 cm visine i ostave u trakama da se prosuše. Posle 4-5 dana vrši se vršidba vršalicama za žito ili kombajnima.
Ovršeno seme se skladišti na 14 odsto vlage.