Prvi međunarodni festival kobasice Dunavske regije održaće se od 8. do 10. februara u hali Master i na otvorenom prostoru Novosadskog sajma
Festival će okupiti timove iz podunavskih zemalja, pa će tako osim Srbije, učestvovati i predstavnici Mađarske, Rumunije, Slovačke.
Ideja organizatora, Udruženja Citadela iz Srbobrana, je da Festival kobasice Dunavske regije preraste u događaj koji će privući pažnju velikog broja posetilaca ne samo iz Vojvodine i Srbije, već i okruženja.
Tokom tri dana Festivala organizovana je prodaja suhomesnatih proizvoda, sireva, vina, ali i takmičenje građanstva (9.februar) i medija (8.februar) u pravljenju kobasica.
Ekipa iz Mađarske, olimpijski i svetski prvaci u pripremanju mađarske pečene kobasice i svinjskog i ovčijeg perkelta, ponudiće posetiocima i gostima Festivala da na licu mesta probaju ove čuvene specijalitete. Predstavnici Srbije i Mađarske demonstriraće različite načine obrade mesa prilikom svinjokolja.
Predavanje o svinjogojstvu
Tokom festivala stručnjaci iz Sekretarijata za poljoprivredu AP Vojvodine i profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu održaće predavanje na temu svinjogojstva.
Posetioce i izlagače zabavljaće tokom dana tamburaši i folklorne grupe, a u večernjim terminima koncerte će održati Garavi sokak, Zvonko Bogdan i tamburaški orkestar Đorđa Čavića.
Radno vreme festivala je od 9h do 22h.