Seosko turističko domaćinstvo Banstolka iz Inđije prvi je ugostiteljski objekat ovog tipa u Srbiji koje poseduje HALAL sertifikat
HALAL, ili dozvoljeno na arapskom jeziku, čini set pravila za proizvodnju i pripremu hrane u skladu sa islamskim verskim običajima, Šerijatskim zakonom i Kuranom, odnosno predstavlja način ishrane koji primenjuje većina muslimana širom sveta. Posedovanje HALAL sertifikata u jednom seoskom turističkom domaćinstvu pravi je pokazatelj puta koji bi savremena domaćinstva ovog tipa trebalo da slede.
Na prigodnom skupu u STD „Banstolka“, u četvrtak 23. januara, Mirjani Hemun, vlasnici domaćinstva, uručena su dva sertifikata. Direktorica Informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju BSC, Marija Vujaković, uručila je HACPP sertifikat, dok je direktor HALAL agencije Islamske zajednice Srbije, Zaki Shaltaf predao HALAL sertifikat.
Mirjani Hemun, predsednici udruženja žena ”Banstolka“ i vlasnici etno domaćinstva bile su potrebne garancije da je sve ono što priprema svojim gostima, koji dolaze sa svih strana sveta, kvalitetno i pripremljeno na domaćinski način.
Procesu dobijanja HALAL standarda prethodila je obuka vezana za HACPP sistem, jer je HALAL nemoguće odvojiti od HACPP-a, koji verifikuje zdravstvenu bezbednost hrane.
“Nisam ni znala šta je to HALAL dok moja prijateljica Ivanka Tasić, vlasnica turističke agencije PanaComp – Zemlja čuda iz Novog Sada, nije počela da u moje domaćinstvo dovodi goste iz Iraka, koji su postavljali upite da li radim po standardima HALAL-a. Mada smo sve radili kako treba, nismo imali potvrdu onoga šta radimo”, rekla je ovom prilikom Hemun.