Poznati gastro portal Taste atlas objavio je listu najbolje ocenjenih suvih mesa sveta, a u vrhu liste su se isticali mahom mediteranski specijaliteti
Na prva tri mesta se nalazi varijacija iste španske šunke, odnosno Jamón Ibérico. Ova šunka i njene podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave, da li su regularne boje ili crne. Ono što je bitno je da se kreću slobodno, gde se hrane kukuruzom, žirom i drugom hranom.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i prosciutto di San Daniele kao i portugalski presunto do Alentejo dok su predstavnici iz regiona u deset najboljih suvo meso iz Bosne i njeguški pršut iz Crne Gore.
Što se tiče domaćih predstavnika na 19. mestu se nalazi užička pršuta. Kako kaže Taste atlas – za pripremu ovog mesnog proizvoda mogu se koristiti goveđe i svinjsko meso kao i ovčetina, iako je najtradicionalnije goveđe.
Naša hrana se opet pojavljuje tek na 49. mestu. U pitanju je zlatiborska pršuta. Za nju kažu da se obično vezuje za selo Mačkat. Prateći vekovni način pripreme, ovaj mesni specijalitet se obično pravi od najkvalitetnijeg goveđeg ili svinjskog mesa koje je soljeno, zatim hladno dimljeno i sušeno na vazduhu.