Ljuska kokošijeg jajeta može da nastane samo iz proteina koji se proizvodi u kokošijim jajnicima, što znači da je kokoška morala da postoji pre jajeta
Šta je pre nastalo – kokoška ili jaje? Ovo pitanje jedno je od najčešće postavljanih u istoriji, a ljudi često biraju odgovor ‘jaje’, uz argument da su na taj način još dinosaurusi dolazili na svet.
Ipak, naučnici sa Univerziteta Šefild i Univerziteta Vorvik imaju drugačiji odgovor.
Njihovo istraživanje pokazalo je da ljuska kokošijeg jajeta može da nastane samo iz proteina koji se proizvodi u kokošijim jajnicima, što znači da je kokoška morala da postoji pre jajeta.
Taj protein zove se OC-17 i deluje kao katalizator koji ubrzava razvoj ljuske, a tvrda ljuska neophodna je za zaštitu žumanceta u kojem se razvija pile, piše Dejli mejl.
Naučnici su koristili superkompjuter HECToR kako bi mogli da zumiraju unutrašnjost jajeta i posmatraju njegov razvoj.
Otkrili su da je protein OC-17 ključan za podsticanje kristalizacije u ranim stadijumima razvoja ljuske, tako što pretvara kalcijum karbonat u kristale kalcita koji čine ljusku.
Kristali kalcita mogu se naći u kostima i oklopima raznih životinja, ali se kod kokošaka stvaraju brže nego kod bilo koje druge vrste. Tako šest grama ljuske nastaje za samo 24 sata.