Naučno-istraživački tim Univerziteta Virdžinija tek već duže vreme uspešno pretvara celulozu u skrob. Ukoliko se dodatna istraživanja potvrde kao uspešna, bilo bi to revolucionarno otkriće u našem sistemu ishrane.
Do 2050. godine, prema procenama naučnika, Zemlju će naseljavati devet milijardi stanovnika, a jedan od glavnih problema biće ishrana. Skrob je jedan od najvažnijih sastojaka u ishrani ljudi i na dnevnom nivou obezbeđuje dvadeset do četrdeset posto potrebnih kalorija.
Zbog toga ne čudi što su rezultati o sprovođenju procesa transformacije celuloze u skrob, objavljeni početkom sedmice, izazvali opšte iznenađenje naučne javnosti. Naime, ovo su prvi konkretni rezultati koji govore o upotrebi do sada neiskorišćenih izvora hranljivih materija iz biljaka koje ljudi tradicionalno ne koriste u ishrani.
To znači da bi, ukoliko tim Univerziteta Virdžinija tek potvrdi svoje dosadašnje rezultate, hranljiva materija mogla da se dobije iz bilo koje biljke.
Profesor Persival Džang, saradnik na predmetu sistematskog biološkog inženjeringa, predvodi tim koji već duže vreme ispituje potencijalne izvore ishrane.
“Celuloza i skrob imaju istu hemijsku formulu. Glavna razlika među njima krije se u njihovim unutrašnjim hemijskim vezama. Naša ideja je da uz pomoć enzima raskinemo veze u celulozi i kontruišemo ih na način na koji su one formirane u skrobu”, objašnjava profesor Džang.
Prema tom postupku celuloza bi se crpila iz delova drveta koji su do sada smatrani nepogodnim za ljudsku ishranu a ceo bio-proces kojim se pretvara u skrob označen je kao “simultana enzimska biotransformacija i mikrobiološka fermentacija”.
Zanimljivo je da je u pitanju proces koji ne zahteva skupu opremu niti zagađuje okolinu, pa se Džang nada da će izaći iz okvira prehrambene industrije jer skrob ima široku primenu. On objašnjava da osim kao izvor u ishrani, skrob može da se koristi i u proizvodnji biološki razgradive ambalaže otporne na veoma nepogodne uslove.
B92