Posle dve godine pauze, i još jednog odlaganja ove godine, ProWein, najvažniji evropski sajam vina, konačno će se održati od 15-17. maja na sajmu u Diseldorfu
Očekuje se da će ove godine ProWein ugostiti oko 5.500 izlagača iz 60 zemalja, što ni izbliza nije rekord od pre pandemije, sa čak 7.000 izlagača, ali je svakako važan korak ka obnovi normalnog poslovanja. Kako bi se posetioci podstakli da u što većoj meri iskoriste mogućnosti velikog sajma, ovogodišnje ulaznice važiće za sva tri dana, bez ikakvog vremenskog ograničenja.
Očekuje se i da se sajam održi u veoma relaksiranoj atmosferi, pošto će u Nemačkoj većina pandemijskih ograničenja biti ukinuta 20. marta. Vrlo je važan korak za sajam i to što će Nemačka, kako se očekuje, dozvoliti neometan ulazak u zemlju osobama koje su vakcinisane Sinovac vakcinom, i to će omogućiti da na ProWein dođu i ljudi iz Kine i Južne Amerike.
Kada je reč o zanimljivostima predstojećeg sajma, Francuska će i ove godine imati izuzetno jaku “reprezentaciju” – hale 9, 10 i 11 biće posvećene francuskim vinarima koji će zauzeti čak 15.000 kvadratnih metara prostora i praktično imati svoj sajam unutar sajma.
Champagne Lounge posvećen šampanjcu
Važan deo francuske ponude biće Champagne Lounge, poseban izlagački prostor posvećen šampanjcu, i gde će se degustirati vina čak 120 proizvođača iz Šampanje.
Nemačka, kao zemlja domaćin, iskoristiće priliku da nemačkim vinarijama dodeli novosagrađenu, velelepnu Halu 1 sajma u Diseldorfu, i u kojoj će se predstaviti gotovo 800 izlagača.
Ove godine veoma snažan segment organskog vinarstva
U skladu sa aktuelnim trendovima, segment organskog vinarstva ove godine biće veoma snažan. Predstaviće se asocijacije Ecovin, Biland, Demeter, Biodyvin i drugi kolektivi vinogradara i proizvođača organskog vina, kao i važni individualni proizvođači. Organskom vinu posvećen je i specijalni segment Organic World za koji se prijavilo 45 učesnika iz Italije, Grčke, Francuske, Španije.
Uz sve ovo, u segmentu sajma nazvanom Same but different svoje proizvode će predstaviti proizvođači kraft piva, cidera i žestokih pića.
Ako se do maja ne dogodi još neko neprijatno iznenađenje, uspešni ProWein će označiti kraj najtežeg perioda za vinsku industriju Evrope još od Drugog svetskog rata, i pomoći da se obnove i uspostave novi mostovi saradnje u vinskom svetu. Ostaje da se vidi na koji će se način srpski vinari predstaviti na sajmu ProWein, najvažnijoj odskočnoj dasci za vina u ovom delu planete.