Unapređenje povrtarske proizvodnje jedino je moguće uz stalno praćenje novina na manifestacijama kao što je ovogodišnje jubilarno Savetovanje o savremenoj proizvodnji povrća. Ulaz na sajam i Savetovanje je besplatan
Vojvođansko društvo povrtara, Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i Kongresni centar ”Master“ Novosadskog sajma tradicionalno organizuju XX Savetovanje i izložbu povrća na zahtev proizvođača povrća, agronoma, stručne i naučne javnosti.
Brojni problemi koji prate proizvodnju povrća, ali i svetli primeri, dovoljno su dobri razlozi da se na samom početku ove proizvodne godine okupe povrtari iz cele Srbije i regiona.
Savetovanje je prilika da se na jednom mestu okupe proizvođači povrća, udruženja povrtara, predstavnici zadruga, vodećih domaćih i inostranih firmi, čiji su proizvodni programi u vezi sa proizvodnjom povrća na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru, predstavnici medija i renomirani stručnjaci iz ove oblasti.
Cilj okupljanja je unapređenje povrtarske proizvodnje – pravilnom i pravovremenom agrotehnikom, pravilnim izborom najproduktivnijih sorti i/ili hibrida povrća, kao i sprovođenjem redovnih mera nege, zaštite od prouzrokovača bolesti, štetočina i korova. Važan deo manifestacije je izložba povrća gde će se predstaviti udruženja povrtara i profesionalni proizvođači s svojim proizvodima.
PROGRAM RADA SAVETOVANJA
9,00 h Prijava učesnika i preuzimanje materijala
9.30 h Svečano otvaranje XX Naučno-stručnog skupa ”Savremena proizvodnja povrća“ Vuk Radojević, Mladen Petković: ”Mere agrarne politike Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo u 2019.godini“
I Blok predavanja
10.30 h Branislav Vlahović: „Spoljnotrgovinska razmena povrća Republike Srbije”
11.00 h Žarko Ilin: „Proizvodnja, berba, čuvanje i prerada povrća“
11.30 h PAUZA
II Blok predavanja
12.00 h Ivana Vico, Nataša Duduk: „Gljive prouzrokovači propadanja povrća posle berbe i mere zaštite“
12.30 h Milena Marčić: “Rezultati praćenja i mogućnost predviđanja pojave najvažnijih štetnih organizama u povrtarstvu”
13.00 h Tatjana Veselinović, Milena Marčić: „Štetočine u proizvodnji kupusnjača i model zaštite“
13.30 h Žarko Ilin, Slobodan Vlajić: „Kontrola bakterioza na ekonomski značajnim vrstama povrća“
14.00 h DISKUSIJA
8.00–15.00 h – Predstavljanje firmi u holu na I spratu Master centra Novosadskog sajma
agronews