Srbiju već ovih dana čeka setva na dva miliona hektara. Poljoprivrednici i zadrugari Srbije prilagodili su rad vanrednom stanju i sve spremili za prolećnu setvu
– Svugde je vanredno stanje, pa i kod nas. Zato smo u svim oblastima koje pokriva naša zadruga, od ratarske do prerade mesa i proizvodnje pekarskih proizvoda, podigli zaštitne mere na najviši nivo – kaže Vojislav Mrkšić iz Zemljoradničke zadruge “Mrkšićevi salaši” iz Srpskog Itbeja.
– Povećani su higijena, dezinfekcija, kao i oprez. Najstarije zaposlene zadrugare i kooperante smo maksimalno poštedeli i oni se pridržavaju svih odluka Vlade Srbije. Zadrugari iz “Mrkšićevih salaša” dodaju da su nabavljeni repromaterijal za prolećnu setvu i negu ozimih useva, seme, đubrivo i zaštitna sredstva.
U toku su priprema za setvu, tehnička obrada, tretiranje stajskim đubrivom, a uskoro počinje i prskanje pšenice protiv korova i bolesti. Ova zadruga poslednjih dana beleži drastično povećanje potražnje za mesom i prerađevinama od mesa, pa isporučuje svakodnevno 12 tona svojih proizvoda. Prodaju i 18.000 vekni hleba dnevno i nekoliko tona zaleđenog peciva.
Predsednik ZZ “Agro Klek” iz Kleka kod Zrenjanina Radovan Bokić kaže da se kod njih radi punom parom, uz pridržavanje svih propisanih mera bezbednosti. Zadruga broji 65 zadrugara, 81 zaposlenog i 70 kooperanata. – Naših 1.050 grla krupne stoke ne može da čeka, krave moraju biti nahranjene, pomužene, a štale čiste. Svakog dana prinos je 14.500 litara mleka, a organizovali smo se i povodom dobijanja dozvola za zaposlene u trećoj smeni, za vreme policijskog časa – kaže Bokić. – Spremni smo i za setvu – na 1.300 hektara – kukuruza, suncokreta, krmnog bilja…
U Severnobanatskom okrugu, u Martonošu, ZZ “Paprika” sve je organizovala za prolećne poslove. – Uveliko se pripremamo za setvu na 500 hektara mirođije, peršuna i industrijske paprike, čijom se proizvodnjom bavi naša zadruga – kaže Toša Matić, predsednik ovog udruženja, osnovanog još 1948. godine, pa reosnovano devedesetih.
– Imamo 72 člana zadruge, 20 kooperanata i 18 zaposlenih, i svi do jednog se maksimalno pridržavamo propisanih mera higijenske i zdravstvene zaštite u vreme pandemije. Dezinfekcione barijere su već pre deset dana postavljene, a u naše prostorije se ulazi samo na zvono. Uz sve to, posao mora da bude obavljen odmah, jer ako kulture koje gajimo ne zasadimo onda kada treba, nećemo imati nikakav prinos.