Zlatiborsko preduzeće “Sirogojno company” planira da u februaru ili martu ponudi stranom i domaćem tržištu novi proizvod – voćni slatkiš, objavile su “Vesti Užice”.
Za potrebe pripreme novog proizvoda, u Sirogojnu će 15 dana boraviti nemački ekspert iz oblasti konditorske industrije, Joahim Grezemba. Ova saradnja ostvarena je preko Privredne komore Nemačke u Beogradu, tačnije preko Seniorskog ekspertskog programa, piše poslednji broj ovog lokalnog lista.
Kako kaže vlasnik “Sirogojno company” Rade Ljubojević, Grezemba će im pomoći da preciziraju koji proizvod tačno žele – čokoladu, bombonu ili keks sa voćem.
– Mislim da će ovo biti početak nove ere u razvoju “Sirogojno company”. Mi imamo voće – sirovo, sušeno i smrznuto, što je odlična osnova za nov proizvod. Počećemo sa minimalnom probnom proizvodnjom, jer treba obezbediti kupce. Ako sve bude kako treba, onda ćemo proizvodnju povećevati – kaže Ljubojević.
Nova proizvodnja zahteva i ulaganje u opremu.
– Tek kada se budemo opredelili koji ćemo tačno proizvod praviti, definisaćemo i potrebnu opremu.
Grezemba će, dok bude u Sirogojnu, ručno izraditi nekoliko novih proizvoda, od sirovina koje su na raspolaganju. Kako kaže taj ekspert iz Nemačke, vrlo je važno da “čokoladu ili bombonu znate i ručno da napravite, onda ćete to lako naučiti i da radite mašinama”, pišu “Vesti Užice”
Saradnja Grezembe i “Sirogojno company” nastaviće se i posle njegovog povratka u Nemačku, pišu “Vesti Užice”.
Inače, “Sirogojno company” je uspešno završilo sezonu, u kojoj je otkupilo i lagerovalo ukupno 4.500 tona voća. Plan je da na proleće kapaciteti za lagerovanje budu povećani za još 2.000 tona u pogonu u Rupeljevu, koje sada ima kapacitet od 3.500 tona. Takođe, tamo se nalazi i sušara za voće.
ekapija