Opština Sjenica podnela je projekat kandidovanja načina pravljenja sjeničkog sira za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Kandidaturu je pripremila u saradnji sa Etnografskim institutom iz Beograda. Laboratorija Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela dokazivaće i kontrolisati kvalitet sira kao i tehnologiju proizvodnje.
Razmatranje kandidature sjeničkog sira za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa očekuje se u decembru ove godine.
Predsednik Skupštine opštine Sjenica Muhedin Fijuljanin je istakao da je zaštita tradicionalnih vrednosti važna, jer se na taj način čuvaju posebnosti ovog kraja, ali se i približavaju drugima.
Prema rečima pomoćnika predsednika opštine Mustafe Baltića, korist od uspeha ovog projekta je pre svega sprečavanje nestanka ovog proizvoda utapanjem u industrijske i nekvalitetne sireve, sprečavanje zloupotreba, brendiranje i promovisanje ekskluzivnosti i kvaliteta.
Samim tim bi se povećali poljoprivredni i turistički kapaciteti sjeničkog kraja”, tvrdi Baltić.
Tanjug