U vojvođanskim šećeranama u ovogodišnjoj kampanji prerade slatkog korena urađeno je više od polovine posla, a po dosadašnjim rezultatima, očekuje se da će iz ove kampanje biti proizvedeno 400.000 do 450.000 tona šećera, što će biti dovoljno za domaće potrebe, kao i za ispunjenje izvozne kvote u EU.
Direktor kompanije ”Sunoko” Ljubiša Radenković izjavio je da se u šećeranama u Vrbasu, gde će kampanja trajati do kraja godine, Kovačici i Pećincima gde će se posao završiti ranije, očekuje proizvodnja više od 200.000 tona šećera. U senćanskoj šećerani ”TE-TO” iz kampanje koja će trajati 85 do 90 dana do početka decembra, po rečima direktorke Teodore Deak, očekuju do 90.000 tona šećera jer je do sada proizvedeno više od 50.000 tona.
Sve vojvođanske šećerane su na početku kampanje imale problem s pojavom crne truleži repe usled visokih temperatura u avgustu, što je zagorčalo kampanju prve dve-tri nedelje, ali nakon toga usledilo je zahlađenje i kišni period pa je, po rečima Teodore Deak, to gljivično oboljenje nestalo. Pojave truleži najviše je bilo na terenima u Banatu i delom u Sremu, gde je slatki koren prvo vađen.
– Na delu sirovinskog podurčja naše fabrike u Bačkoj i Sremu repa je sada izuzetno dobrog kvaliteta, prinosi su u proseku 55 do 60 tona po hektaru. Pojedini proizvođači koji su repu proizveli pod zalivnim sistemom ostvarili su i stotinu tona po hektaru. Takvih je ipak malo, ali njihovo iskustvo treba da ohrabri ostale proizvođače da repa s odgovarajućom agrotehnikom u zalivnom sistemu može dati i te kako lepe rezultate – ukazuje Teodora Deak.
Slast repe koju je do sada preuzela senćanska fabrika je preko 16 procenata, nečistoća je u proseku nešto više od 17 odsto, a računice kazuju da se ostvaruje prinos saharoze osam do 8,5 tona po hektaru, što je, kako naglašava naša sagovornica, lep rezultat.
– Isplata proizvođačima za isporučenu repu ide planiranom dinamikom, tako da ćemo do kraja godine isplatiti svu preuzetu sirovinu – dodaje Teodora Deak.
Uporedo s kampanjom, šećerane su početkom oktobra započele ugovaranje naredne setve, po nešto nižoj ceni od one ugovarane za ovu sezonu. Senćanska fabrika šećera „TE-TO” ponudila je cenu od 4,30 dinara po kilogramu, od čega je četiri dinara osnovna cena i 0,30 dinara je premija za vernost, a cilj je da se ugovori setva na uobičajenih 15.000 hektara, što obezbeđuje rad pogona punim kapacitetom
– Proizvođačima sem toga obezbeđujemo seme, veštačko đubrivo, zaštitna sredstva pa i avanse. U slučaju uzimanja zemljišta u zakup ili ako se odlučuju za kupovinu mehanizacije, proizvođačima dajemo garancije. Podržaćemo ih i u finansiranju izgradnje zalivnih sistema u akciji koju smo započeli prošle godine na period od pet godina, tako što će obaveze izmirivati isporukom repe – kaže Teodora Deak.
Ponuda za iduću godinu
U odnosu na cenu repe koju će šećerane platiti 4,80 dinara kilogram, istu otkupnu cenu i uslove kao senćanska fabrika za narednu setvu ponudio je i ”Helenik šugar”, u čijem vlasništvu su šećerane u Žablju i Crvenki, dok „Sunoko” ugovara narednu setvu po povoljnijoj ceni, nudeći 38 evra po toni slatkog korena, odnosno 4,50 dinara po kilogramu.
Direktor „Sunoka” Ljubiša Radenković objašnjava da je ponuđena cena za ugovaranje setve šećerne repe niža od prethodne jer je cena šećera pala više od 30 odsto, ali da je, bez obzira na to, konkurentna u odnosu na druge ratarske kulture
– Ponuđena cena je još uvek konkurentna i obezbeđuje proizvođačima solidnu zaradu. U prvom mesecu ugovaranja imamo prilično veliku zainteresovanost kod jednog broja proizvođača da povećaju površine pod repom, tako da očekujemo da se setva ugovori bar na površinama kao iz prošle setve – kategoričan je Radenković.
Dnevnik.