Da od suncokreta osim jestivog ulja može da se napravi i pašteta, pre određenog vremena saznao je proizvođač Miroslav Đurka, iz Erdevika u Sremu. Nakon mnogo truda i eksperimentisanja on je došao do recepture za paštetu koja je već osvojila prestižne nagrade, a uskoro bi mogla da krene u izvoz na rusko tržište
Za jednu konzervu paštete potrebno je tačno 320 semenki suncokreta, a uz to takođe i hladno ceđeno ulje i oprema, od ljuštača, lomilice za prebiranje, mlevenje, mešanje, kuvanje, trake za pakovanje i datumiranje. Kako prenosi RTS, pojedine mašine sam je osmislio. Po začine je morao ići u Nemačku, a razmere za željeni ukus proizvođaču Miroslavu Đurki, iz Erdevika donele su najviše muke.
Do prave recepture prešli dug put
On kaže da je sam proces dolaska do recepture trajao jako dugo jer je usput bilo mnogo spoticanja, neznanja i eksperimenata. Kako Miroslav tvrdi, paštetu pravi od samo jednog hibrida suncokreta i to našeg novosadskog. To je više konzumni suncokret koji ima prijatan ukus. Đurka napominje da sirovina pre svega mora da bude zdrava. Dakle, nije dovoljno samo doneti suncokret, već on mora da se pažljivo preuzme i dalje da se suši što pre da bi se otklonile sve nečistoće.
Dnevno proizvedu 700 pašteta
Iz ove porodične radionice mesečno izađe 15.000 konzervi suncokretove paštete, a sve to napravi samo troje radnika. Ivan Vali objašanjava da svi rade sve, od ljušćenja suncokreta pa do finalnog proizvoda paštete. Blaženka Đurka Lukić naglašava da posao nije težak, pa se za 10 sati napravi 700 komada paštete.
Strogo se poštuju ispravnost i svi standardi, dok je kvalitet potvrđen šampionskom titulom Novosadskog sajma. Uz hladno ceđeno ulje, suncokretova pašteta lako je pronašla put do domaćeg tržišta, a interesovanja za nju ima i iz Rusije.
U paštetu će biti prerađeno 120 tona suncokreta
Miroslav Đurka kaže da je ove godine ugovorio suncokret na 60 jutara sa svojim kooperantima, a to će mu biti dovoljno za 15.000 litara suncokretovog ulja od kojih se dobije kvalitetna pogača za stočnu hranu i isto tako će biti dovoljno za paštetu. Kako dodaje već je spreman i silos i mašine za ovogodišnji rod, a od avgusta za ulje i paštetu troje zaposlenih u domaćinstvu Đurke u Erdeviku preradiće 120 tona suncokreta.