Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović kaže da se jabuke iz Srbije izvoze i u Rusiju, bez obzira na prepreke u transportu i rast površina pod jabukama u toj zemlji. On smatra da će se izvoz odvijati bez obzira na poteškoće, ali i da je uvoz voća u Srbiju veoma visok
“Ako se primenjuju najsavremenije tehnologije u proizvodnji i ostvaruje prvoklasan prinos jabuka, izvoz će se odvijati bez obzira na poteškoće, ali je i uvoz voća u Srbiju veoma visok. Naše tržište je potpuno otvoreno, iako bi moglo da se nadje načina da se zaštiti kao što rade u Nemačkoj. Jedna od mera bi mogla biti prednost voća domaćeg porekla na tenderima za javne ustanove”, rekao je Keserović, koji je i predsednik Društva voćara Vojvodine.
Jedna od mera u poboljšanju potrošnje domaćeg voća mogla bi, kako je ocenio, biti edukacija stanovništva kako bi se povećala potrošnja, na primer jabuka, umesto što se prednost daje narandžama i mandarinama, čija je zdravstvena ispravnost upitna.
U Srbiji je, prema njegovim rečima, potrošnja jabuka po glavi stanovnika nedopustivo niska i iznosi oko 11 kilograma, a trebalo bi da bude bar 20 kilograma.
“Ne treba sumnjati u zdravstvenu ispravnost domaćih jabuka, sredstva zaštite se pravilno koriste i ne mogu se porediti ukusi domaće jabuke i jabuke proizvedene u Holandiji”, rekao je Keserović.
Srbija je, kako je rekao, u odnosu na bivše republike izrazito voćarska zemlja, pod voćem je 185.000 hektara i proizvodi osam puta više voća u odnosu na Hrvatsku, ali prostor gde bi mogla da se širi je proizvodnja jezgrastog voća, oraha i lešnika, koji su značajno zastupljeni u uvozu.
Keserović je smatra da Srbija, ukoliko želi da nastavi sa izvozom jabuka, mora podizati nivo tehnologije proizvodnje i smanjenja troškova da se ne bi desilo da za desetak godina postane uvoznik jabuka iz Rusije.
Rusija, kako je rekao na južnom Kavkazu naglo povećava površine pod jabukama, godišnje po 1.500 hektara, a na nekim površinama koristi tehnologiju koja je čak i savremenija nego u Srbiji.
Uz to, prema rečima Keserovića, Rusija ima jeftino gorivo i radnu snagu, pa i Srbija mora snižavati troškove proizvodnje jabuka, možda objedinjavanjem ponude, uvodjenjem mehanizovanog orezivanja voća, kao i smanjenjem drugih izdataka da bi cena tog voća bila konkurentnija cenama jabuka proizvedenim u Rusiji.