Blački voćari, koji prednjače u Srbiji po proizvodnji šljiva, pamtiće ovu godinu po mnogo posla, rekordnom rodu i prosečnoj zaradi, jer je cena od osam do 18 dinara po kilogramu. Nešto boljoj zaradi ipak mogu da se nadaju oni koji su prethodnih godina ulagali u smeštajne kapacitete i pogone za preradu, u kojima će, po svemu sudeći, ove godine biti osušeno najviše šljive do sada
U stotinjak sušara koliko je u prethodnih petnaestak godina izgrađeno u blačkoj opštini, zahvaljujući natprosečnom rodu, već mesec dana radi se neprekidno, prenosi RTS. A šljiva će se sušiti bar još desetak dana. Potpuno druga slika od prošlogodišnje kad sušare nisu ni palili zbog slabog roda i visoke cene šljiva.
– Ja sam pretprošle godine imao oko deset tona, sada dve-tri tone više, tako da etapno stižu novi zasadi voća i onda se na osnovu toga povećava i sama proizvodnja, a i sama količina suve šljive – kaže vlasnik sušare u Kaševaru Dušan Rakić.
I Rade Đokić će u svojoj sušari na periferiji Blaca osušiti najviše šljiva do sada. Prerađuje, uz voće iz svojih voćnjaka, i šljivu iz otkupa.
– Zamrznem je, izvadim je, otkravim je, osušim, znači može da čeka i godinu i dve. Baš je ove godine imala i sunčanih dana, ima i šećera. Baš je dobra šljiva, tako da će to biti godina za pamćenje navodi Rade Đokić, koji ima i hladnjaču. Produžena sezona sušenja šljiva ove godine i gotovo neprekidni rad u tri smene prilika je za zaradu i sezoncima.
– Može da se zaradi 40.000-50.000 za mesec dana – ističe Dušan.
Dorada suve šljive
Ulaganja u sušaru već se vraćaju, a sada treba ulagati u dalju preradu i pakovanje, kažu stručnjaci.
– Moje mišljenje je da bi ljudi trebalo da krenu u prerađivačke kapacitete, odnosno u doradu te suve šljive, možda kroz iskoštičavanje, možda da budu direktni prodavci marketima – rekao je Bojan Nikolić iz opštine Blace.
Samo iz Blaca ove godine trebalo bi na tržište da ode više od sto vagona suve šljive. Za novu sezonu najavljuju i nova ulaganja – nekoliko miliona evra u postrojenja za toplu preradu voća.