Slaba kupovna moć stanovništva, neuređeno tržište i troškovi proizvodnje doveli su živinare na rub ekonomskog opstanka. Proizvođači tvrde da ih svaki dan tova vodi u velike gubitke.
Cena hrane trenutno nije problem, tvrde živinari. Ono što guši proizvodnju je niska kupovna moć stanovništva. Besparici se prilagođavaju prerađivači, ne vodeći računa o farmerima, žali se direktor Poslovnog udruženja za živinarstvo Rade Škorić. On tvrdi da ceh zbog niže cene živinskog mesa na tržištu plaćaju proizvođači.
“Izuzetna neorganizovanost proizvođača živinskog mesa, odnosno tovljača pilića, u odnosu na klaničnu industriju koja tokoristi i prilagođava svoje uslove prema kupovnoj moći stanovništva. Dakle, oni prodaju pileće meso samo ukoliko je ono jeftino, a jeftino je ako uzmu na račun proizvođača da bude niža cena. U ovom momentu ta cena se kreće od 95 do 105 dinara, zavisno od vremenskog raspona za plaćanje uzete robe, a živa vaga se tokom leta kretala i do 180 dinara”, ocenjuje Škorić.
Prema njegovim rečima, proizvođači ne očekuju visoke cene svog proizvoda, jer bi to poremetilo tržište i privuklo male proizvođače, koji bi ponudom obarali cenu. On kaže da živinari traže samo toliko da mogu pozitivno da posluju.
“Neka umerena cena u kojoj bi oni imali prihod koji je sasvim prosečan a ne iznad nenakvih ekstraprofitnih veličina živinari bi bili zadovoljni. U ovom momentu koji traje već dugo, od oktobra, na svakom utovljenom piletu proizvođač gubi najmanje 50 dinara, odnosno 25, 28, 30 dinara po kilogramu žive vage pravi gubitak svako ko isporučuje pileće meso od sredine novembra do danas”, kaže Škorić.
On upozorava da je na tržištu preveliko šarenilo cena živinskog mesa, što bi mogao iskoristiti neki uvoznik i uruši domaće živinarstvo.
“Imamo neverovatnu tržišnu situaciju da mi u ovom momentu imamo meso po 199 dinara i meso po 345 dinara. Gotovo 150 dinara na tržištu cene mesa kod domaćih proizvođača, sa sirovinama, klanicama i trgovinom iz Srbije. To je samo jedan mamac koji može da napravi jednog uvoznika koji će recimo na 200 dinara osnovne cene platiti carinu 10 odsto. Ako je kod nas razlika 150 dinara, plašimo se da će neko naći interes i matematiku da to regularno uvozi, plati carinu 20 odsto i da će i ovo malo proizvodnje živinskog mesa praktično uništiti”, žali se Škorić.
Da tovljači gube zainteresovanost za bavljenje živinarstvom, zbog izvesnih gubitaka, potvrđuje i direktor preduzeća “Agrokoka” u Ovči Bogdan Teofanović.
“Prema današnjoj ceni hrane, uzevši u obzir sojinu sačmu, sojin griz i kukuruz proizvodna cena jednog kilograma živih pilića brojlera je od 120 do 125 dinara, a živinsko meso se prodaje po kilogramu za 95, 100, 105 dinara. Tako da se po svakom kilogramu gubi, a to su ozbiljne količine i to sve unazađuje ljude koji dižu ruke od proizvodnje jer nemaju interesa da ulaze u novi tov i da se ta proizvodnja održava na visokom nivou kao što je sad”, navodi Teofanović.
Uz sve muke koje prate farmere, početkom godine povećane su naknade za veterinarsko-sanitarne preglede. Kod nekih kategorija živine, te naknade su uvećane za pet do čak 30 puta u odnosu na lanjske, pa živinari traže od nadležnih da preispitaju uredbe.
RTV