U Šumadiji ima oko 16.000 muznih krava, a do pre par godina je bilo oko 20.000. Iako se smanjuje broj domaćinstava sa nekoliko krava, u Šumadiji se istovremeno i dešava da se postojeće štale šire i da se ukrupnjava broj grla
Ivan Jovanović nasledio je porodičnu tradiciju proizvodnje mleka u selu Bečevica kod Knića. Za sada se bavi isključivo mlečnim govedarstvom i jedan je od većih proizvođača u opštini Knić. Iako se smanjuje broj domaćinstava sa nekoliko krava, u Šumadiji se istovremeno i dešava da se postojeće štale šire i da se ukrupnjava broj grla.
“Krenuli smo od petnaestak krava, danas imamo preko 80 grla različitih kategorija, ima nešto više od 50 muzara, a ostalo su junice raznih kategorija. Na dnevnom nivou je oko 850 litara mleka, 830 isporučujemo a sa dvadesetak hranimo telad. Može se reći da smo zadovoljni plasmanom, malo je došlo do pada cena u poslednjih par meseci ali sve u svemu smo zadovoljni u odnosu na to kako je nekad bilo. Imamo veću količinu, premije su dobre za mleko, isplaćuju se subvencije po kravi, podignute su sad na 55.000 dinara po grlu. Trenutna cena mleka je 62 dinara plus premija. Mi obrađujemo negde oko pedesetak hektara zemlje što nije dovoljno za našu proizvodnju, ostatak hrane dokupljujemo”, objašnjava Jovanović.
On je podigao svoju proizvodnju i kroz kupovinu savremene mehanizacije koja mu dosta olakšava u svakodnevnom radu. Planira i da poveća broj krava kao i da započne tov muške teladi.
U Šumadiji je prosek broja krava po jednom domaćinstvu 10, a do 30 odsto od ukupnog broja ima 20 muzara. Stručnjaci i dalje savetuju da je održivost gazdinstva jedan hektar obradive površine po muznom grlu.
“Došlo je do hiperprodukcije mleka tako da neke manje mlekare odbijaju od nekih proizvođača mleko pa smo došli u situaciju cena pada. To je sada problem ali to se svake godine događa i ima neki cikličan karakter. Cena mleka je nekada išla do 60 dinara a sada se kreće oko 50, nekad ide i oko 45 dinara, mada naravno sve zavisi i od količine i kvaliteta mleka. Onaj koji je imao pet, šest krava u domaćinstvu uglavnom gasi farmu, dok proizvođač koji je imao desetak uglavnom uvećava na 15 do 20 grla. Onaj koji ima oko pedeset krava ipak ima mnogo više posla i mora da ima radnu snagu, zato je moja preporuka da je najekonomičnije držati dvadesetak muznih krava”, kaže savetodavac za stočarstvo Goran Joksić.
Stručnjaci preporučuju i veću ispašu grla i boravak napolju koji dobro utiče i na zdravlje krava kao i na kvalitet samog mleka. Takođe je primećen i trend tova junadi zbog dobre cene i plasmana na tržište.