Danas, 5. decembra se obeležava Svetski dan zemljišta, čiji je cilj da se podigne svest o ovom važnom sistemu koji je ujedno i vrlo dinamičan i krhak
Znate li da u šaci zemlje može biti više organizama nego što ima ljudi na Zemlji, ali i da proizvodnja plodnog zemljišta može potrajati i do 1.000 godina?
Istraživanja su pokazala da se njegov gornji sloj u celom svetu neprestano smanjuje što znači da je i manje vremena u kojem će ono moći biti produktivno.
Zemljište je postalo jedno od žrtava savremenog života i klimatskih promena. Zagađenje, degradirano, osiromašeno erozijama, dezertifikacijom, smanjenjem organske materije, samo su neke od posledica koje trpi. A mi zajedno sa njim.
Problem je napokon prepoznat jer postali smo svesni u kakvom je stanju naše najveće dobro, jedno od temelja života na Zemlji.
Odgovorna poljoprivreda
O kvalitetu zemlje se govori na globalnom nivou, a kada je reč o Evropskoj uniji, njegova obnova deo je Zelenog plana i strategija “Od njive do trpeze” kao i bioraznovrsnosti.
Manje pesticida i đubriva, podsticanje ekološke proizvodnje, digitalizacije, upravljanje ugljenikom i njegovo skladištenje u zemlji – samo su neki od ciljeva ovog plana koji se odnosi na poljoprivrednu proizvodnju i kojeg neće biti lako primenjivati, posebno nakon dugog niza godina sprovođenja loših politika i neodgovornog ponašanja prema zemljištu.
Takođe, Ujedinjene nacije koje su ustanovile obeležavanje ovog dana, sprovode kampanju pod nazivom “Očuvajmo zemlju živom, zaštitimo bioraznovrsnost tla”.
Mali proizvođači – nosioci obnove zemljišta
Svest o važnosti ovog resursa za proizvodnju hrane posebno je povećana tokom pandemije. Nemali je broj onih koji su ovog proleća zasadili svoje prvo povrće u životu ili prvi put naručili proizvode od malih poljoprivrednih proizvođača. Upravo se na njih gleda kao na nosioce obnove zemljišta.
Odgovorna agrarna proizvodnja jedno je od rešenja revitalizacije zemljišta. U godinama koje slede čeka nas mnogo posla i odricanja, ali, što nam drugo uopšte preostaje?
Ne moramo ljubiti zemlju po kojoj hodamo, samo treba da budemo dobri prema njoj kako bi nas još dugo mogla hraniti. Koliko joj uzmemo – toliko joj i dajmo.