Čim se pomene izvoz svinjetine, prvo pada na pamet koliko bi naša zemlja mogla da proda svežeg mesa na tržište EU, a onda da li su naši farmeri sposobni da uđu u trku sa zemljama gde je svinjogojstvo daleko razvijenije
Za dve nedelje biće pokrenuta procedura odobravanja izvoza domaće piletine na tržište EU, dok za mogućnost izvoza svinjetine treba da čekamo do februara naredne godine, kada bi se obavila još jedna kontrola Evropske komisije. Lepe vesti saopštio nam je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović međutim stočari su više ravnodušni nego obradovani što im se pruža mogućnost izvoza svinjetine u EU.
Dok se ne podigne rampa za izvoz, smatraju da će proći najmanje godinu dana, koliko je potrebno da se obnovi proizvodnja jer domaće svinjogojstvo nije na zelenim granama. Iz godine u godinu imamo sve manje svinja i farmi jer uzgajivači, zbog niske otkupne cene živih svinja i velikog uvoza, odustaju od tova. Ni trenutno povoljne prilike u pogledu cena žive vage svinja ne daju im nade, pošto ih je iskustvo naučilo da se u domaćem svinjogojstvu situacija na tržištu brzo menja i začas može da pokvari računicu. Kilogram živih svinja sada je, sa PDV-om, od 185 do 198 dinara.
Čim se pomene izvoz svinjetine, prvo pada na pamet koliko bi naša zemlja mogla da proda svežeg mesa na tržište EU, a onda da li su naši farmeri sposobni da uđu u trku sa zemljama gde je svinjogojstvo daleko razvijenije, u pogledu broja svinja, farmi i uzgoja.
Iz Industrije mesa ”Matijević“ Zoran Matijević kaže da su u ovoj priči najbitnije dve stvari – mogućnost izvoza u situacijama kada se na tržištu pojave viškovi i to što naše svinje jedu zdravi hranu koja nije genetski modifikovana, dok u zemljama EU svinje jedu GM smeše.
Predsednik Udruženja krmačara Srbije Mirko Đukić naglašava da se kod nas svinjogojstvo ne razvija već gasi . – Pre nekoliko godina imali smo 200.000 krmača, ali taj broj opada. Za godinu dana ugašeno je mnogo malih farmi kapaciteta od 20 do stotinu krmača i velikih u kojima je bilo po 1.000 krmača – navodi Đukić.
Naglašava da je pre desetak dana u Badovince stiglo iz Danske 20.000 prasadi. – Uvezli smo prasad od 25 kilograma za po 43 evra, što je i domaća proizvođačka cena, bez uračunatog našeg rada – naglašava Đukić.
On kaže da trenutno nije realno da izvozimo svinjetinu.
Prema podacima Privredne komore Srbije, za sedam meseci ove godine uvezli smo 11.500 tona sveže i zamrznute svinjetine za oko 25 miliona evra i 150.000 prasadi do 50 kilograma koji su nas koštali oko devet miliona evra.
Imamo oko 150.000 do 160.000 krmača i 1.000 firmi koje se bave preradom mesa.
Dnevnik