Na zahtev proizvođača povrća, agronoma, stručne i naučne javnosti, 13. februara 2016. godine u Velikoj sali i holu Master centra Novosadskog sajma s početkom u 9:00 h, održaće se XVII Savetovanje povrtara pod nazivom “Savremena proizvodnja povrća”. Organozatori ovog događaja su Vojvođansko društvo povrtara i Odbor za selo pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.
Okupljanje povratara iz cele Srbije i regiona
Svedoci smo značajnih promena na tržištu povrća EU i Rusije, a od nedavno i Turske kao jednog od najvećih proizvođača povrća na mediteranu. EU i Turska imaju značajne tržne viškove svežeg i na različite načine prerađenog povrća. Pitanje je kakve posledice možemo očekivati na domaćem tržištu. Brojni problemi koji prate proizvodnju povrća, ali i svetli primeri, dovoljno su dobri razlozi da se na samom početku ove proizvodne godine okupe povrtari iz cele Srbije i regiona.
Ovo je prilika je da se na jednom mestu okupe proizvođači povrća, udruženja povrtara, predstavnici zadruga, vodećih domaćih i inostranih firmi, čiji su proizvodni programi u vezi sa proizvodnjom povrća na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru, predstavnici medija i renomirani stručnjaci iz ove oblasti.
Cilj okupljanja je unapređenje ove proizvodnje. To je moguće uraditi, između ostaloga, pravilnim izboromnajproduktivnijih sorti i/ili hibrida povrća, pravilnim i pravovremenim navodnjavanjem kao i sprovođenjem redovnih mera nege, zaštite od prouzrokovača bolesti, štetočina i korova. Unapređenje sopstvene proizvodnje, bilo za domaće tržište ili za izvoz, jedino je moguće uraditi stalnim praćenjem novina na manifestacijama kao što je ova.
Ulaz na savetovanje je besplatan.
Program savetovanja:
9:00 – prijava učesnika i preuzimanje materijala
10:00 – svečano otvaranje XVII Naučno-stručnog skupa “Savremena proizvodnja povrća”
I Blok predavanja
10:30 – Branislav Vlahović: “Tržište i mogućnost plasmana povrća i krompira”
11:00 – Vladimir Sabadoš, Olivera Sekulić: “Rezultati ogleda sa sortimentom povrća gajenim u Srbiji”
11:30 – Ivana Maksimović, Žarko Ilin, Marina Putnik-Delić: “Obezbeđenost povrća vodom i smanjenje štete u ekstremnim uslovima”
12:00 Pauza
II Blok predavanja
12:30 – BASF – “Zaštita povrća od prouzrokovača bolesti, štetočina i korova”
13:00 – Gordana Forgić: “Zaštita paprika od prouzrokovača bolesti, štetočina i korova”
13:30 – Nada Vidić: “Povrtarstvo i turizam”
14:00 – Žarko Ilin, Vladan Marković: “Tehnologija proizvodnje paprike na otvorenom polju i zaštićenom prostoru”
14:30 – Diskusija
8:00 – 15:00 – predstavljanje firmi u holu na i spratu Master centra Novosadskog sajma
agronews