Svetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavile su zajednički izveštaj u kom su rangirane najčešće virusne bolesti koje se prenose hranom
Ovaj izveštaj je zasnovan na mikrobiološkoj proceni rizika, a rezultati pokazuju da je norovirus glavni uzrok bolesti koje se prenose hranom.
Prema izveštaju stručnjaka za procenu mikrobiološkog rizika, objavljenom u decembru 2024., norovirus izaziva oko 125 miliona slučajeva bolesti koje se prenose hranom širom sveta i odgovoran je za oko 35.000 smrtnih slučajeva godišnje. Iako je uglavnom povezan sa hranom koja se prodaje već pripremljena, smrznutim bobicama i školjkama, norovirus se može širiti kroz ceo lanac ishrane.
Sledeći na listi su virus hepatitisa A i virus hepatitisa E. Ostali virusi koji se prenose hranom sa manjim uticajem na zdravlje su rotavirus, sapovirus, enterovirus, astrovirus…
– Virusi mogu da kontaminiraju hranu u bilo kojoj tački u lancu ishrane – od proizvodnje do potrošnje. Isto tako, gotovo svaka namirnica može imati potencijal za prenošenje virusa – navodi se u izveštaju. Međutim, stručnjaci su istakli da su određene namirnice verovatniji izvori virusnih infekcija od drugih.
Hepatitis A je drugi virus koji se nalazi na listi najčešćih uzroka težih bolesti koje se prenose hranom. Kako se ističe, prenošenje ovog virusa takođe je povezano sa globalnom trgovinom namirnica, a najčešći izvori infekcije su školjke, smrznuto bobičasto voće i gotova hrana. Zanimljivo je da postoje značajne regionalne razlike u učestalosti slučajeva hepatitisa A, koji se prenosi preko namirnica. Zbog toga autori napominju kako je važno povećati usklađenost sa međunarodnim standardima, kao što su dobra poljoprivredna i higijenska praksa kako bi se smanjio globalni prenos ovog virusa.
U izveštaju se navodi da je na trećem mestu hepatitis E – virus koji je jedinstven među virusima koji se prenose hranom jer se prenosi sa životinja na ljude. Glavni nosioci ovog virusa su mnoge životinje, a svinjetina je identifikovana kao primarni izvor. Može biti i divljač, ali u manjoj meri od svinjskog mesa ili proizvoda od ovog mesa koji se nedovoljno termički obrađuju.
Foto: UN FAO