Podaci o ekološkoj proizvodnji u Hrvatskoj, u 2016. godini, kako navode statističari, obuhvaćaju broj ekoloških poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, korišćeno poljoprivredno zemljište u ekološkoj poljoprivredi po kategorijama, ostvarene prirode useva i višegodišnjih zasada, ekološki uzgojenu stoku po vrstama i ekološke proizvode životinjskog porekla.
Skoro 100.000 hektara pod ekološkom poljoprivredom
Korišćeno poljoprivredno zemljište u ekološkoj poljoprivredi iznosilo je prošle godine 93.594 hektara i povećano je za 23,4 odsto ili za gotovo 17.800 hektara u poređenju sa 2015. godinom.
Najveći porast površine, od gotovo 29 odsto ili 9.900 hektara beleže oranice i bašte kojih je 2016. bilo 44.147 hektara. Povećane su i površine pod višegodišnjim zasadima, za 30,7 odsto.
Žitarica je proizvedeno 47.524 tone ili 53 odsto više, a povećana je i proizvodnja industrijskog bilja, za 40,5 odsto i svežeg povrća za 1,9 odsto.
Porast ekološke proizvodnje konzumnih jaja i kozjeg mleka
Prošle godine proizvedeno je 246.890 komada ekoloških konzumnih jaja ili gotovo 110 odsto više nego u godini ranije.
Rast proizvodnje zabeležen je i kod ekološki proizvedenog kozjeg mleka, za 155 odsto ili za 62 tone, pa je proizvodnja tog mleka dostigla 102 tone.
Podaci o broju ekološki uzgojene stoke pokazuju da je prošle godine povećan broj kopitara, za gotovo 562 odsto ili za 1.500 grla u poređenju sa 2015. godinom.
Porastao je i broj ostalih važnijih ekoloških grla stoke – goveda za 106,3 odsto, ovaca za 110,9 odsto, koza za 42,4 odsto i peradi za 61,9 odsto.