U vrbaskoj šećerani, u kojoj je u punom jeku kampanja prerade slatkog korena, očekuju da će do kraja godine preraditi oko 750 hiljada tona repe, što će možda biti najbolji rezultat za sve vojvođanske šećerane
U Vrbasu u šećerani “Bačka”, koja je u sastavu kompanije Sunoko po tradiciji kampanju su započeli još krajem avgusta, a po procenama ljudi zaduženih za sirovinski sektor trajaće do kraja godine.
Bolna tačka ove godine je pojava truleži na repi, zbog čega je bilo i vraćanja kamiona sa izvađenim korenom što znatno komplikuje ceo proces prijema i prerade slatkog korena.
“Isporučujemo repu šećeranama u Banatu i Sremu, gde je mnogo više bilo trule repe, gde ima površina gde se repa neće ni vaditi. U Bačkoj je najmanje trule repe zbog toga što je ovde bilo najmanje padavina”, rekao je sirovinac.
Sa dugim stažom u proizvodnji slatkog korena Vladimir Olear iz Kucure kaže da je trulež uvećala troškove zbog vraćanja kamiona sa kvarnom repom i docnijeg prebiranja .
Zbog niske cene šećera na svetskom tržištu Sunoko je ove godine naknadno smanjio otkupnu cenu na 32 evra za tonu i sada garantuje tu cenu i za narednu godinu. Već su krenuli sa animiranjem proizvođača za prolećnu setvu no realna očekivanja su da će površina pod slatkim korenom naredne godine biti manje za oko 10 hiljada hektara.