Ako zaživi projekat grada da se u Surčinu podigne povrtlarski centar na 200 hektara, onda bi Beograd mogao postati prepoznatljiv i po paradajzu i paprikama. Sekretar za poljoprivredu Aleksandar Janković najavljuje da je ideja da svi povrtlari budu na jednom mestu, kako bi mogli da udruže proizvodnju i ovu delatnost podignu na mnogo veći nivo sa dosta ozbiljnijom zaradom.
Janković kaže da je to prilika da povrtlari iz Velikog Sela i Slanaca prošire svoje kapacitete i da više nemaju problema sa usevima zbog vremenskih nepogoda, poplava i zastarelih plastenika.
– Povrtlarski centar bi imao deo za plasteničku proizvodnju sa navodnjavanjem i grejanjem, hladnjaču, suvi magacin sa mašinom za klasiranje i centar za pakovanje – nabraja sekretar za poljoprivredu. – Deo proizvodnje bi bio na hidroponskom sistemu, sterilnoj vulkanskoj lavi kao podlozi na kojoj raste biljka. Ideja je i da sva proizvodnja bude biološka, bez upotrebe pesticida, hibricida i insekticida i po najvišim HASAP standardima.
Prednost u ovom centru biće strogo kontrolisana proizvodnja, roba ujednačene veličine, a dobiće se i značajne količine povrća koje u jednom momentu mogu da budu izvezene.
– Godišnji kapacitet proizvodnje bi bio 100.000 tona povrća, u stvari paradajza, paprike i krastavca – objašnjava Janković. – Beograd godišnje pojede 40.000 tona povrća, što znači da bi veći deo robe išao za izvoz. Prodaja će biti usmerena i ka velikim marketima, kojima mnogi proizvođači sada ne mogu da priđu, jer su usitnjeni. U ovom povrtlarskom centru povrtlari dobijaju zagarantovanu prodaju i prihod.
Ideja je da povrće iz povrtlarskog centra bude plasirano pod gradskim brendom, a cilj da projekat 2016. bude prezentovan na najvećem svetskom sajmu voća i povrća u Berlinu.
Mogućnost za 1.000 radnih mesta
Otvaranje povrtlarskog centra u Surčinu značilo bi i bar 1.000 novih radnih mesta.
– Samo u proizvodnji, po hektaru, potrebno je sedmoro ljudi. Na 100 hektara to je 700 zaposlenih, a bilo bi i radnih mesta u hladnjači, magacinu, centru za pakovanje robe. Radimo i na tome da u projekat uključimo i inženjere iz PKB.
Novosti