Već drugi dan u Turiji traje čuvena Kobasicijada koja je u ovo bačko selo privukla veliki broj izlagača i posetilaca iz Srbije i zemalja u okruženju. Prošlogodišnji rekord sa kobasicom dugom 2.029 metara sada je produžen za čitav metar što je glavom platilo 29 krmača.
Kobasice turijske, sremske, bačke, banatske, crnogorske, mađarske šepurile su se i cvrčale na brojnim štandovima na tridesetoj Kobasicijadi u Turiji. Predsednik udruženja “Turijska kobasicijada” Miroslav Medurić-Čika nije krio zadovoljstvo što je sve proteklo kako su i planirali.
“Trideset godina ovo radimo a kobasica je napravljena bez ikakvih aditiva i smeša samo so, biber, beli luk i paprika”, ponosno kaže Medurić koji je sa petoricom prijatelja nadmašio, svoj, prošlogodišnji rekord.
A gde je iće tu je i piće. Sporenja oko toga da li vino ili pivo najbolje ide uz turijsku kobasicu presekao je šeret i atrakcija ove i sličnih manifestacija Neša Bermet.
“Kod nas u Sremu kažu, kljukali gusku a nisu je pojili pa je crkla. Zato smo mi ovde sa našim vinima da u zdravlje popijemo i čekamo sledeću kobasicijadu”, kategoričan je Nenad Aleks Ratković, poznatiji kao Neša Bermet.
Na Kobasicijadi je bilo svega ali su, baš kao u pesmi Đure Jakšića, prodavci roštiljskih đakonija do nogu potukli svoje takmace koji su nudili pištolje, brice, noževe, puške i druge ratničke rekvizite.
RTV